Κομισιόν προς Λονδίνο: Η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση

Κομισιόν προς Λονδίνο: Η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκληρή στάση μετά τις τελευταίες εξελίξεις κρατά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να επανεπεξεργασθεί τις ιδέες της για τις μετα-Brexit εμπορικές σχέσεις με την Βρετανία, εάν το Λονδίνο ζητήσει κάτι διαφορετικό, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η ίδια η συμφωνία της βρετανικής αποχώρησης δεν θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε ο εκπρόσωπος αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μπορεί να είναι η πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική εμπορική σχέση.

Δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές της, απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε…αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Τις διευκρινίσεις του Λονδίνου αναμένουν οι Βρυξέλλες

Eν αναμονή διευκρινίσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, τελούν οι Βρυξέλλες.

«Τώρα το Λονδίνο είναι αυτό που πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η ΕΕ δε γνωρίζει ποιές είναι οι προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένει από το Λονδίνο να διευκρινίσει τα επόμενα βήματα.

Ο Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις όλων των ευρωπαίων ιθυνόντων, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση και πως το μήνυμα των Βρυξελλών προς το Η.Β. συμπυκνώνεται στη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, η ΕΕ εκφράζει τη “λύπη” της για την απόρριψη της συμφωνίας. Δεύτερον, επισημαίνεται ότι η συμφωνία για την αποχώρηση του Η.Β. ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός και η καλύτερη δυνατή συμφωνία, διασφαλίζοντας την ομαλή αποχώρηση του Η.Β. από την ΕΕ. Τρίτον, ο κίνδυνος μιας “άτακτης αποχώρησης” του Η.Β. αυξάνεται και παρόλο που η ΕΕ δεν επιθυμεί αυτό το ενδεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί πάνω στο «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η συμφωνία αποχώρησης του Η.Β. από την ΕΕ είχε συμφωνηθεί από τους “27” και το Η.Β. και δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης. Ερωτηθείς αν η ΕΕ είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής δήλωσης για τη μέλλουσα σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε στη δήλωση του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Mισέλ Μπαρνιέ σήμερα από το Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εάν το Η.Β. επιθυμεί μια στενότερη σχέση. Ωστόσο, η ΕΕ αναμένει από το Λονδίνο να διευκρινίσει τι θα κάνει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης του άρθρου 50, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι το Η.Β. δεν έχει το έχει ακόμα ζητήσει και ότι αν το πράξει, διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους ζητάει παράταση, θα πρέπει να αποφασιστεί από τους “27” με ομοφωνία.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι από χθες το βράδυ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει συνομιλήσει “σχεδόν με τους πάντες”.

Διαβάστε ακόμη: Αγώνας «επιβίωσης» για την Μέι μετά τη βαριά ήττα στη Βουλή