Ο ελληνικός τουρισμός αντέχει στη γεωπολιτική κρίση – Ποια είναι η «Αχίλλειος πτέρνα»

Ο ελληνικός τουρισμός αντέχει στη γεωπολιτική κρίση – Ποια είναι η «Αχίλλειος πτέρνα»
cityscape of Oia, traditional greek village of Santorini, with blue domes of churches at sunset, Greece, toned Photo: Shutterstock
Ο ελληνικός τουρισμός διατηρεί τις προϋποθέσεις για μία ακόμη ανοδική χρονιά, παρά τη γεωπολιτική αναταραχή και το ενεργειακό σοκ.

Ο ελληνικός τουρισμός διατηρεί τις προϋποθέσεις για μία ακόμη ανοδική χρονιά, παρά τη γεωπολιτική αναταραχή και το ενεργειακό σοκ που προκάλεσε η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με νέα μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι προσδοκίες των ξενοδοχείων παρέμειναν θετικές ακόμη και στην κορύφωση της αβεβαιότητας, με τον κλάδο να προβλέπει αύξηση πωλήσεων κατά 3% το 2026, μετά την άνοδο 4,5% του 2025.

Το βασικό συμπέρασμα, ωστόσο, δεν είναι μόνο η ανθεκτικότητα της ζήτησης. Είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός παραμένει εξαιρετικά ευάλωτος σε μια παρατεταμένη διαταραχή στις αεροπορικές μεταφορές.

Η ζήτηση αντέχει, οι πτήσεις είναι το μεγάλο ρίσκο

Η έρευνα της ΕΤΕ πραγματοποιήθηκε την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, όταν η ένταση στη Μέση Ανατολή, η άνοδος του πετρελαίου και οι φόβοι για προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον, τα ελληνικά ξενοδοχεία δεν εγκατέλειψαν την αισιοδοξία τους για τη φετινή σεζόν. Η εκτίμηση για αύξηση πωλήσεων κατά 3% θεωρείται μάλιστα συντηρητική, καθώς η εμπιστοσύνη του κλάδου βελτιώθηκε μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στην αεροπορική κίνηση: οι προγραμματισμένες πτήσεις προς την Ελλάδα για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου εμφανίζονται αυξημένες κατά 3,6%, έναντι περίπου 1,6% για την Ευρώπη συνολικά.

Γιατί η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη έκθεση

Η εξάρτηση της χώρας από τις αεροπορικές συνδέσεις είναι δομική:

  • περίπου το 90% των διανυκτερεύσεων ξένων επισκεπτών προέρχεται από ευρωπαϊκές αγορές,
  • η Ελλάδα έχει περιορισμένη εγχώρια τουριστική βάση,
  • η γεωγραφική απόσταση από τις κύριες αγορές προέλευσης αυξάνει την εξάρτηση από τις πτήσεις,
  • το τουριστικό προϊόν «ήλιος-θάλασσα» στηρίζεται κυρίως στην ομαλή λειτουργία της θερινής αεροπορικής σεζόν.

Η κρίση δεν εξελίχθηκε τελικά σε σοβαρή διαταραχή, καθώς οι αρχικοί φόβοι για ελλείψεις καυσίμων δεν επιβεβαιώθηκαν και η απότομη άνοδος του πετρελαίου ήταν σχετικά σύντομη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόστος που έφτασε στα ξενοδοχεία

Η εκτόξευση του πετρελαίου έως τα 120 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο διπλασίασε τις τιμές των αεροπορικών καυσίμων και ενίσχυσε τις πληθωριστικές πιέσεις στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αποδείχθηκαν πιο εκτεθειμένες από τον μέσο όρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

  • το 80% δήλωσε πίεση στο κόστος,
  • σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις κατέγραψαν επιπτώσεις στη ζήτηση και στον επενδυτικό σχεδιασμό,
  • στο σύνολο των ΜμΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν περίπου 70% και 30%.

Η ΕΤΕ επισημαίνει ότι η βραχεία διάρκεια της ενεργειακής αναταραχής έδωσε στις αεροπορικές εταιρείες τη δυνατότητα να απορροφήσουν μέρος της πίεσης μέσω αντιστάθμισης κινδύνου. Σε ένα μεγαλύτερο ή επαναλαμβανόμενο σοκ, όμως, αυτή η άμυνα θα ήταν δυσκολότερο να διατηρηθεί.

Το σενάριο των 100 δολαρίων

Η μελέτη εξετάζει δύο ενδεικτικά σενάρια για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Σε ένα ήπιο σενάριο, με την τιμή του πετρελαίου κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι έως το πρώτο εξάμηνο του 2027, η πίεση στην τουριστική ζήτηση θα μπορούσε να προσεγγίσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ένα δυσμενέστερο σενάριο παρατεταμένης ενεργειακής διαταραχής, με μέση τιμή πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια, η επίπτωση θα μπορούσε να φτάσει τις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Εθνική Τράπεζα προειδοποιεί ότι η διαχείριση του αεροπορικού κινδύνου πρέπει πλέον να αποτελέσει διακριτό πυλώνα της τουριστικής στρατηγικής: με σαφείς ενεργοποιητές κρίσης, έτοιμα πρωτόκολλα αντίδρασης και στοχευμένες προσωρινές παρεμβάσεις όταν απαιτούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: