«Κούρεμα» Χρέους: Ποιος θα χάσει τα περισσότερα;

«Κούρεμα» Χρέους: Ποιος θα χάσει τα περισσότερα;

Γιατί Γερμανία και ΕΚΤ δεν θέλουν να συζητούν για το ελληνικό χρέος – Δείτε που χρωστάει η Ελλάδα.

H θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «κούρεμα» χρέους. Οι πιστωτές της Ελλάδας από την άλλη απορρίπτουν αυτή την ιδέα και αντιπροτείνουν ως λύση την επιμήκυνση των ελληνικών δανείων και τη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι κάποιο είδος αναδιάρθρωσης θα είναι αναγκαίο, καθώς το ελληνικό χρέος φτάνει τα 323 δισ. ευρώ ή το 175% του ΑΕΠ.

Περίπου 246 δισ. ευρώ δανείστηκε η χώρα μας από την τρόικα (Ευρωζώνη, ΔΝΤ, ΕΚΤ) για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Ποιος λοιπόν θα χάσει τα περισσότερα σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

 

Ευρωζώνη
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι στα χέρια των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Περίπου 53 δις. ευρώ δόθηκαν στην Ελλάδα από διμερείς συμφωνίες. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί ξεχωριστά με κάθε χώρα τα δάνεια αυτά. Κάποιες χώρες όπως η Γαλλία μπορεί να είναι πιο πρόθυμες να συζητήσουν. Κάποιες άλλες όπως η Φιλανδία έχουν πει ήδη όχι.

Περίπου 142 δισ. ευρώ προέρχονται από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, αναφέρει το Cnn Money. Οποιαδήποτε απομείωση σε αυτά τα δάνεια απαιτεί τη συμφωνία όλων των μελών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στον οργανισμό. Εδώ ο ρόλος της Γερμανίας είναι σημαντικός καθώς συνεισφέρει το 27% των χρημάτων στο ταμείο.

Στην ουσία «κούρεμα» σε αυτά τα δάνεια σημαίνει απώλειες για τη Γερμανία και τους πολίτες της που πληρώνουν τους φόρους. Για αυτό το Βερολίνο είναι αντίθετο (η έκθεση της Γερμανίας φτάνει τα 56 δις. ευρώ – ίση σχεδόν με 700 ευρώ ανά Γερμανό πολίτη).

ΕΚΤ
Η Ελλάδα χρωστάει στην ΕΚΤ και σε άλλες κεντρικές τράπεζες περίπου 27 δισ. ευρώ. Στελέχη της τράπεζας ήδη έχουν δηλώσει πως δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» χρέους, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Τον Αύγουστο πρέπει να πληρωθούν ομόλογα που λήγουν της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ.

ΔΝΤ
Το Ταμείο διακρατεί περίπου 28 δις. ευρώ ελληνικό χρέος. Δεν προβλέπεται το ΔΝΤ να συμφωνήσει να «κουρευτούν» τα δάνεια του, καθώς απαγορεύεται από το καταστατικό του, που προβλέπει ότι είναι ο πρώτος δανειστής που πληρώνεται ακόμα και σε χρεοκοπία.

Διαβάστε σχετικά: 

Γιατί το ΔΝΤ δεν ιδρώνει για το «κούρεμα» χρέους

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους»

Γιατί η Γερμανία τελικά θα υποχωρήσει