Κρεμάστηκαν οι πρώτες «γυάλινες κουρτίνες»

Κρεμάστηκαν οι πρώτες «γυάλινες κουρτίνες»

Η εταιρεία της Silicon Valley, View, σχεδίασε τις πρώτες κουρτίνες από γυαλί που υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας.

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως ο καλός καιρός έχει μεγάλη επίδραση στην διάθεση μας, τι γίνεται όμως όταν οι ακτίνες του ήλιου ξεκινάν να μας τυφλώνουν; Κλείνεις απλά τις κουρτίνες ή ψάχνεις εναλλακτικές λύσεις; Και τι γίνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας σου, που το να κοιτάς λίγο έξω από το παράθυρο είναι η μοναδική διέξοδος; Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα Urban Green Council το 59% των κτιρίων στη Νέα Υόρκη έχουν κλειστές τις κουρτίνες όλη τη μέρα, όχι και πολύ παραγωγικό δε νομίζετε;

Η εταιρεία εξοικονόμησης ενέργειας View παρουσίασε τις πρώτες «γυάλινες κουρτίνες». Χρησιμοποιώντας την νανοτεχνολογία, οι ακτίνες του ηλίου ενεργοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα που κάνει τα ιόντα του λεπτού γυαλιού να μετατοπίζονται, εμποδίζοντας έτσι τη διέλευση του φωτός. Πολλές εταιρείες προσπάθησαν στο παρελθόν αυτό το εγχείρημα αποτυγχάνοντας, αλλά η View φαίνεται πως βρήκε το μυστικό της σύνθεσης και της επιτυχίας που θα αποφέρει στην εταιρεία εκατομμύρια δολάρια.

Ο CEO της εταιρείας, Rao Mulpuri, είναι σίγουρος πως παρόλο που οι «γυάλινες κουρτίνες» θα επιβαρύνουν κατά 2-3% τη κατασκευή του κτηρίου, θα κάνουν τους υπαλλήλους πολύ πιο χαρούμενους, ενώ τα έξοδα για θέρμανση και ψύξη μπορούν να μειωθούν κατά 20%.

Οι κουρτίνες φτιάχτηκαν στα ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια της εταιρείας στο Olive Branch στο Mississippi και χρησιμοποιούνται ήδη σε μεγάλες εταιρείες όπως NASA, SAP Labs, San Francisco International Airport, The Marine Corps, και Hilton Hotels & Resorts.

Ο Dan Pickett εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Moody Nolan, συνεργάζεται με γραφεία στα οποία είναι ήδη «κρεμασμένες» οι «γυάλινες κουρτίνες» και δηλώνει πως τα επίπεδα εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι πού υψηλά, μάλιστα ετοιμάζεται να τις χρησιμοποιήσει και στο νέο του project – το 300.000 τ.μ. κτίριο της εταιρείας ακινήτων Century Link.

Διαβάστε ακόμα:

«Έξυπνο νάνο-τσιμέντο» από τρία ελληνικά πανεπιστήμια

Το «τέλος» των σερβιτόρων (Βίντεο)

Η υπέρμετρη χρήση έξυπνων κινητών μπορεί να βλάψει τα μάτια