Κρίσιμες ώρα στην Ουκρανία – Επέμβαση του στρατού

Κρίσιμες ώρα στην Ουκρανία – Επέμβαση του στρατού

Σε πολύ κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε πολύ κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή των φιλορώσων διαδηλωτών που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε δέκα πόλεις, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Για πρώτη φορά που ο ουκρανικός στρατός αναλαμβάνει καθήκοντα καταστολής «εσωτερικού εχθρού». Χθες το απόγευμα μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ, όπου είχαν οχυρωθεί ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές. Μαχητικό αεροπλάνο προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο, αλλά απωθήθηκε από εχθρικά πυρά, αργότερα όμως δύο ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν, μεταφέροντας άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν, αλλά η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά το βράδυ.

Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού στην πόλη Σλαβιάνσκ, ένα από τα επίκεντρα της φιλορωσικής εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου. Ο στρατηγός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, SBU, Βαλερί Κρουτόφ, προειδοποίησε πως όσοι «στασιαστές» δεν καταθέσουν τα όπλα «θα καταστραφούν» από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Νύχτα αγωνίας
Ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, προανήγγειλε εκτεταμένη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με συμμετοχή και δυνάμεων του στρατού και στόχο την ανακατάληψη κρατικών κτιρίων από τους φιλορώσους διαδηλωτές, που διεκδικούν την απόσχιση των περιοχών τους. Το δραματικό διάγγελμα Τουρτσίνοφ ήρθε λίγες ώρες αφότου εξέπνευσε το τελεσίγραφο προς τους ηγέτες των αυτονομιστών να παραδώσουν τα όπλα και να εκκενώσουν τα κυβερνεία και τα αστυνομικά κέντρα που έχουν καταλάβει. Ο προσωρινός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί στην Ανατολική Ουκρανία το σενάριο που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Κίνδυνο εμφυλίου βλέπει ο Βλάντιμιρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσία στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας. «Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου. «Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον » σημειώνει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου Οι δράσεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύουν «αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων », ανέφερε η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν τόνισε επίσης προς την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη .

Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την Πέμπτη θα προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία.

Σε μια ξεχωριστή συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου , ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε το γεγονός πως «η βίαιη κλιμάκωση είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του Κιέβου , που αγνόησε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των ρωσόφωνων κατοίκων της χώρας» στην ανατολική Ουκρανία.

ΗΠΑ: Προς νέες κυρώσεις αλλά μετά τη Σύνοδο αν χρειαστεί
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διεμήνυσε σήμερα ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ωστόσο πρόσθεσε ότι πιθανόν δεν θα αναληφθεί δράση ως προς αυτό πριν διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα η τετραμερής σύνοδος στη Γενεύη. «Την Πέμπτη δίνεται η επόμενη ευκαιρία για να γίνει μια διπλωματική συζήτηση και νομίζω πως είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις (σχετικά με νέες κυρώσεις) πριν από την Πέμπτη», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Είναι σημαντικό η Ρωσία και η Ουκρανία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, πρόσθεσε η ίδια. «Είναι πράγματι η πρώτη ευκαιρία (που δίνεται) να συνομιλήσουμε μαζί τους στο ίδιο τραπέζι», επισήμανε η Ψάκι.

Διαβάστε περισσότερα: 

Bίντεο: Σκηνές εμφυλίου στην Ουκρανία- Άγρια επίθεση σε φιλορώσο βουλευτή

O Πούτιν θα φτάσει μέχρι τέλους στην Ουκρανία