Συναγερμός στις ΗΠΑ: Ύποπτα δέματα με παραλήπτες Κλίντον-Ομπάμα και Δημοκρατικούς – Δέμα στο CNN για τον επικεφαλής της CIA

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Ύποπτα δέματα με παραλήπτες Κλίντον-Ομπάμα και Δημοκρατικούς – Δέμα στο CNN για τον επικεφαλής της CIA
epa07116517 Uniformed US Secret Service officers patrol the street near the private resident of former US President Barack Obama in Washington, DC, USA, 24 October 2018. A suspicious package sent to Obama's home are among several discovered and intercepted in the past 24 hours. EPA/ERIK S. LESSER

Απανωτά παρόμοια κρούσματα από την αρχή της εβδομάδας, με αποδέκτες Αμερικανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες - Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις «ποταπές» πράξεις.

Τελευταία ενημέρωση: 22.18

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ εντόπισαν δύο ύποπτα δέματα που είχαν ως παραλήπτες τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα η Μυστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, τα δέματα αυτά απευθύνονταν σε «πρόσωπα που προστατεύονται» από την υπηρεσία. Το ένα είχε σταλεί στην κατοικία των Κλίντον στην κομητεία Γουεστσέστερ της Νέας Υόρκης και εντοπίστηκε την Τρίτη ενώ το δεύτερο, με παραλήπτη τον Ομπάμα, βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κατά τον έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην προέδρου, στην Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα υπήρξε μια πληροφορία ότι ένα παρόμοιο δέμα είχε σταλεί και στον Λευκό Οίκο, όμως μια πηγή της προεδρίας το διέψευσε.

«Είμαστε καλά, χάρη στους άνδρες και τις γυναίκες της Μυστικής Υπηρεσίας που παρεμπόδισαν το πακέτο που προοριζόταν για εμάς, πριν ακόμη φτάσει στην οικία μας», φέρεται να δήλωσε σε εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε αργότερα η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το CNN.  Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διανύουν μια «περίοδο αναταράξεων».

«Είναι μια περίοδος αναταράξεων, μια περίοδος βαθιών διχασμών και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι» δήλωσε από τη Φλόριντα, όπου αναμένετο να παραστεί σε μια προεκλογική εκδήλωση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για την προστασία των πρώην και νυν υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανέφερε ότι τα δέματα εντοπίστηκαν στα κέντρα διαλογής της αλληλογραφίας, πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, δηλαδή στα σπίτια των δύο κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια του συνήθους ελέγχου τα δέματα αυτά κρίθηκαν «ύποπτα», καθώς θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να περιέχουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Οι παραλήπτες δεν τα έλαβαν, ούτε υπήρξε κίνδυνος να τα λάβουν», πρόσθεσε η Μυστική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η συσκευή που βρέθηκε κοντά στο σπίτι του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και της συζύγου του Χίλαρι, στα προάστια της Νέας Υόρκης, είναι παρόμοια με εκείνη που είχε τοποθετηθεί σε ένα γραμματοκιβώτιο έξω από το σπίτι του Τζορτζ Σόρος στις αρχές της εβδομάδας.

«Τίποτα δεν έφτασε στο σπίτι τους» ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Μια εκπρόσωπος της συζύγου του παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στη Μυστική Υπηρεσία.  Η εκπρόσωπος των Ομπάμα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC μετέδωσε ότι εντοπίστηκε και ένα ύποπτο δέμα που είχε σταλεί στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, Έρικ Χόλντερ.

Νωρίτερα εκκενώθηκε και το γραφείο της βουλευτού του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς στη Φλόριντα, αφού εντοπίστηκε ένα ύποπτο δέμα, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η Γουάσερμαν-Σουλτς είναι η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ένας ύποπτος μηχανισμός που ωστόσο δεν ήταν βόμβα, στάλθηκε στο γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Ο Κουόμο είπε ότι «δεν θα εκπλαγεί» αν εντοπιστούν και άλλα τέτοια ύποπτα δέματα.

Φάκελος στο Time Warner Center στη Νέα Υόρκη με παραλήπτη τον επικεφαλής της CIA

Το ύποπτο δέμα που είχε εντοπιστεί στους δίδυμους πύργους του Time Warner Center στη Νέα Υόρκη, όπου στεγάζεται το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, «απομακρύνθηκε με ασφάλεια», ανακοίνωσαν οι αρχές. Μετά την εξέλιξη αυτή η αστυνομία ήρε τον συναγερμό που είχε σημάνει νωρίτερα, καλώντας τους πολίτες να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε κλειστούς χώρους και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ένα ύποπτο δέμα βρέθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, το δέμα που εστάλη στα στούντιό του είχε ως παραλήπτη τον επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν και εστάλη υπόψη του CNN. Για την ώρα δεν είναι γνωστό γιατί επιλέγη αυτός ο στόχος, καθώς ο Μπρέναν είναι συνεργάτης των δικτύων MSNBC και NBC News, τα οποία δεν σχετίζονται με την Time Warner.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε και ένας φάκελος που περιείχε λευκή σκόνη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, το δέμα φέρεται να περιείχε σύρματα και καλώδια. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει αν το ύποπτο δέμα που βρέθηκε στον πολυώροφο ουρανοξύστη όπου στεγάζονται τα στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου CNN είναι παρόμοιο με τα άλλα δέματα που στάλθηκαν στον πρώην πρόεδρο Ομπάμα και στο ζεύγος Κλίντον.

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος κατήγγειλε ότι υπήρξε «πρόθεση κάποιων να τρομοκρατήσουν» την πόλη και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν άλλες απειλές για την πόλη.

«Διανύουμε μια περίοδο όπου οι πολίτες νιώθουν πολύ μίσος στην ατμόσφαιρα» τόνισε ο δήμαρχος. «Η περίοδος είναι οδυνηρή, όμως θα περάσει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τραμπ: «Πολύ σοβαρή» η κατάσταση – «Ποταπές» πράξεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την υπόθεση αυτή και ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της προεδρίας.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τις «ποταπές» πράξεις που είχαν στόχο τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον. «Αυτές οι τρομερές πράξεις είναι τρομερές, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις της τάξης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν κάθε πρόσωπο που απειλείται από «αυτούς τους δειλούς».

Για ενέργειες εσωτερικής τρομοκρατίας κάνουν λόγο οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αμερικανική Γερουσία κατήγγειλε σήμερα τις «ενέργειες εσωτερικής τρομοκρατίας» μετά την αποστολή ύποπτων δεμάτων στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Στέκομαι στο πλευρό όλων των Αμερικανών για να καταδικάσω τις απόπειρες επιθέσεων εσωτερικής τρομοκρατίας που σημειώθηκαν σήμερα» έγραψε ο Μιτς Μακόνελ σε ένα δελτίο τύπου, όπου ευχαρίστησε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που «προστατεύουν τους ηγέτες μας και τα δημόσια πρόσωπα από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων καταδίκασε επίσης την αποστολή αυτών των δεμάτων, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. «Δεν θα ανεχθούμε καμία απόπειρα να τρομοκρατήσουν δημόσια πρόσωπα» έγραψε στο Twitter.