Η Lufthansa ακυρώνει πάνω από 800 πτήσεις

Η Lufthansa ακυρώνει πάνω από 800 πτήσεις
Photo:

Περίπου 100.000 επιβάτες θα επηρεαστούν από την αυριανή απεργία.

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι ακυρώνει περισσότερες από το ένα τρίτο των πτήσεών της που είναι προγραμματισμένες για αύριο λόγω της απεργίας των πιλότων οι οποίοι βρίσκονται σε διαμάχη με τη διοίκηση για μισθολογικά ζητήματα.

Οι 876 ακυρώσεις, από τις περίπου 3.000 προγραμματισμένες πτήσεις για ολόκληρη την ημέρα, θα επηρεάσουν περίπου 100.000 επιβάτες, όπως ανακοίνωσε η Lufthansa.

Η εταιρεία ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να επιβάλουν προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά της κινητοποίησης των πιλότων, σύμφωνα με την Lufthansa και δικαστήριο της Φρανκφούρτης.

Τσουχτερό το κόστος για την εταιρεία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa δήλωσε ότι η 24ωρη απεργία των πιλότων αναμένεται να στοιχίσει στον όμιλο ένα υψηλό – αλλά πάντως μονοψήφιο – ποσό εκατομμυρίων ευρώ σε απολεσθέντα έσοδα.

Ο Κάρστεν Σπορ προέβη σε αυτή την εκτίμηση έπειτα από μια συνάντηση με αντικείμενο θέματα πολιτικής των αερομεταφορών που είχε με τον υπουργό Μεταφορών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, τον Αλεξάντερ Ντομπρίντ.

Ο Σπορ είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει πάνω από τα 40 αεροσκάφη που προβλέπεται από την Air Berlin, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την εκμίσθωση αεροσκαφών στην οποία η εκμισθώτρια παρέχει τα αεροπλάνα, τα πληρώματα, τα καύσιμα και την τροφοδοσία (‘wet lease’, στην ορολογία των εταιρειών του τομέα).

Νωρίτερα, η Λουφτχάνσα είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε σε δικαστήριο για να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ακυρωθεί η απεργία, η οποία προκηρύχθηκε από το συνδικάτο των πιλότων μετά τη διακοπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων λόγω των διαφορών ανάμεσα στους εκπροσώπους των χειριστών και της διεύθυνσης της επιχείρησης για τα μισθολογικά τους.

Η απεργία, εάν γίνει, θα είναι η 14η που καταγράφεται στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της διένεξης για τα μισθολογικά με το συνδικάτο Vereinigung Cockpit (VC).

Σύμφωνα με τη διεύθυνση της Λουφτχάνσα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν επηρεάζουν από τις θυγατρικές της – Germanwings, Austrian Airlines, SWISS, Brussels Airlines, Eurowings – παρά μόνο την τελευταία.

Η Austrian και η SWISS εξετάζουν το εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερα αεροσκάφη σε πτήσεις τους για να μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες. Για παράδειγμα, ο όμιλος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει Boeing 777, αεροσκάφη με ευρεία άτρακτο, για τα δρομολόγια από τη Βιέννη στη Φραγκφούρτη.

Η Eurowings αναμενόταν να ακυρώσει πάνω από 60 πτήσεις σήμερα λόγω μιας χωριστής κινητοποίησης των πληρωμάτων καμπίνας, τα οποία εκπροσωπεί το συνδικάτο ver.di, και προκήρυξαν απεργία από τις 05:00 (06:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).