«Μαχαίρι» στις συντάξεις προβλέπει η εγκύκλιος προϋπολογισμού για το 2019

«Μαχαίρι» στις συντάξεις προβλέπει η εγκύκλιος προϋπολογισμού για το 2019

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του δημοσίου κατά 3,22 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Αναλυτική εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από την οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται δραστικά σε σχέση με το 2018. Και αυτό θα συμβεί με την εφαρμογή της ψηφισμένης και προβλεπόμενης από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μείωσης των συντάξεων.

Ειδικότερα, από τον πίνακα για τα ανώτατα όρια δαπανών του κοινωνικού προϋπολογισμού και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προκύπτει ότι το ανώτατο ποσό που θα δαπανήσει το δημόσιο για συντάξεις το 2019 είναι 25,48 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Το ποσό δαπάνης που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2018 είναι 28,70 δισ. ευρώ, – προβλέπεται, δηλαδή, μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του δημοσίου κατά 3,22 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ωστόσο αναφέρει ότι δεν θα εφαρμοστεί το 2019 το μέτρο της μείωσης των κύριων συντάξεων, που θα επιφέρει εξοικονόμηση για το δημόσιο ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Η εγκύκλιος όμως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει σαφή εντολή στα ασφαλιστικά Ταμεία να κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάση τη μειωμένη δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του 2019. Μάλιστα, στην εισαγωγή της εγκυκλίου τονίζεται ότι στόχος της κατάρτισης των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης «είναι η επίτευξη της ακριβέστερης και σαφέστερης απεικόνισης συνολικά των εσόδων και των δαπανών, η ευχερής εξαγωγή συμπερασμάτων για την οικονομική κατάσταση των φορέων, καθώς και ο αποτελεσματικός έλεγχος των συνθηκών υπό τις οποίες χρησιμοποιούνται οι πόροι».

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται επίσης ότι εντός του καλοκαιριού, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου 2018, θα πρέπει όλοι οι δημόσιοι φορείς να έχουν αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικά τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες τους.