«Μάχη» για συμφωνία με φόντο το χρέος

«Μάχη» για συμφωνία με φόντο το χρέος
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (Α) στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016», στην Βουλή, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όπως όλα δείχνουν το χρέος αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Μάχη για τα μέτρα και τα αντίμετρα δίνεται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, ενώ όπως όλα δείχνουν το χρέος αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα για τη σύναψη της συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη  χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστικό στόχο» στο επερχόμενο Eurogroup να υπάρχει συνολική συμφωνία.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι ως εξής: Έχουμε ήδη την τεχνική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 22 του Μάη και στις 22 του Μάη – θέλω να πιστεύω είναι ρεαλιστικός στόχος – να έχουμε και τη συνολική συμφωνία που αφορά το χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο ίδιος θέλοντας να «προετοιμάσει» το έδαφος για την επερχόμενη δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τη χρονική επίτευξη αυτού του στόχου σημειώνοντας ότι «μέτρα θα ψηφιστούν προκειμένου να υπάρξει λύση με το χρέος».

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών έφτασαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν «πλαφόν» 22% στη μείωση των συντάξεων (προσωπική διαφορά κύριων συντάξεων) και μείωση των επικουρικών, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την περικοπή δαπανών, κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις και άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων.

Διαβάστε επίσης: Οι ανατροπές που φέρνει το νέο πακέτο μέτρων