«Μάχη» της BP με την αμερικάνικη κυβέρνηση

«Μάχη» της BP με την αμερικάνικη κυβέρνηση
Photo: REUTERS

Ο πετρελαϊκός κολοσσός καταθέτει αγωγές για ενδεχόμενες «ανεπανόρθωτες ζημιές» στην εταιρεία.

Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις της BP με την αμερικανική κυβέρνηση, με την βρετανική εταιρεία να καταθέτει αγωγή εναντίον των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι η απαγόρευση που της έχει επιβληθεί στην απόκτηση νέων ομοσπονδιακών συμβολαίων, αφότου η πετρελαϊκή δήλωσε ένοχη στις κατηγορίες που της αποδόθηκαν και οι οποίες σχετίζονται με την έκρηξη που σημειώθηκε το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε σε δικαστήριο του Τέξας, υποστηρίζει πως η διατήρηση σε ισχύ της απαγόρευσης ενδέχεται να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες ζημιές» στην εταιρεία.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν καταλαβαίνουν από κρίση

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) επέβαλε την απαγόρευση στην BP, επικαλούμενη την «έλλειψη επιχειρηματικής ακεραιότητας» της πετρελαϊκής. Η πετρελαϊκή ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση άδικα συμπεριλαμβάνει 21 θυγατρικές της που δεν είχαν καμία σχέση με το δυστύχημα του 2010.

Η BP είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καυσίμων της αμερικανικής κυβέρνησης –συμπεριλαμβανομένου και του στρατού- με συμβόλαια που ξεπερνούν τα 1,34 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην αγωγή. Η απαγόρευση αφορά μόνο νέα συμβόλαια, και όχι υπάρχουσες συμφωνίες.

Διαβάστε ακόμη: Το Δέλτα του πετρελαίου