Μάρδας: Βρήκα την εισήγηση για τους πρόσφυγες στο …Google

Μάρδας: Βρήκα την εισήγηση για τους πρόσφυγες στο …Google

Δεν μετανιώνει για τις δηλώσεις του ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. 

Επιμένει στην πρότασή του για επενδύσεις από πρόσφυγες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η οποία χθες προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.  Ειδικότερα χθες ο κ.Μάρδας δήλωσε ότι ενδεχομένως μεταξύ των προσφύγων να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρήματα στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να τα επενδύσουν στη χώρα μας.

«Μακάρι να συζητάμε τέτοιου είδους θέματα, δεν αποτελούν θέματα μια πολιτικής αιχμής,. Είναι ωραία θέματα, και βέβαια λιγότερο σημαντικά απ’ όσα συζητάμε για το προσφυγικό» τόνισε το πρωί μιλώντας στο Mega.

«Έκανα μια αναφορά στο συγκεκριμένο νόμο ότι θα μπορούσε να έχουμε ως κριτήριο, για μια επενδυτική δραστηριότητα, απλά έκανα μια αναφορά σε μια υφιστάμενη ήδη νομοθεσία. Αναφερόμουν σε πρόσφυγες, το 200.000 – 250.000 αναφέρεται σε ξένους» υποστήριξε ο κ. Μάρδας.

Και σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε, υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες μπαίνουν σε μια διαδικασία ενός προγράμματος και σε λίγο χρονικό διάστημα «θα βρίσκονται στους χώρους όπου πρέπει να βρίσκονται και έχουμε στην Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα ζήσουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται».

Και εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα υποσύνολο το οποίο θα μπορούσε να φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα και «από κει και πέρα να ενσωματωθεί και στην ελληνική κοινωνία, στον βαθμό που θέλει βέβαια, και να κάνει μια οποιαδήποτε επένδυση. Αυτή είναι η πρόταση».

Ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δεν θέτει “διαδικασία διάκρισης, ανάμεσα στους πρόσφυγες με την έννοια όσοι έχετε φέρτε τα και οι υπόλοιποι θα φύγετε, ούτε εισάγει παράξενες σκέψεις που κυκλοφορούν στο μυαλό ορισμένων. Απλά και μόνο είναι μια πολύ απλή πρόταση, είναι μια εμπειρία την οποία την έχουμε δει” και σε άλλες χώρες. “Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ότι έγινε στην Δανία όπου κάποιοι, το κράτος μάζευε τιμαλφή κλπ, κλπ., καμία σχέση” υποστήριξε.

«Μπείτε στο Google για να δείτε τις άλλες χώρες τι έκαναν για να αξιοποίησαν τους πρόσφυγες» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών ο οποίος ωστόσο ομολόγησε ότι ” δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχουν πρόσφυγες με χρήματα. Ξέρω ότι άλλες χώρες έχουν στήσει αντίστοιχες υπηρεσίες’».

Αποκάλυψε, δε, ότι η σκέψη της κυβέρνησης βασίζεται στη… διεθνή εμπειρία. «Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία υπάρχει αυτό το υποσύνολο (σ.σ. των εύπορων προσφύγων). Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι όλο το υποσύνολο αυτό έχει πάει σε άλλες χώρες’» είπε ο κ. Μάρδας.