Μαζικά δικάζονται οι οπαδοί του Μόρσι στην Αίγυπτο

Μαζικά δικάζονται οι οπαδοί του Μόρσι στην Αίγυπτο

Σοκ προκαλεί η χθεσινή καταδίκη 529 ανθρώπων σε θάνατο από αιγυπτιακό δικαστήριο - 700 ακόμη υποστηρικτές του Μόρσι σήμερα ενώπιον δικαστών.

Μία ημέρα αφού αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών 529 (!) υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, αναμένεται σήμερα να εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου περίπου 700 οπαδοί του Ισλαμιστή πρώην προέδρου της χώρας, ο οποίος ανετράπη και συνελήφθη από τον αιγυπτιακό στρατό τον περασμένο Ιούλιο.

«Ο εντυπωσιακός αριθμός των προσώπων που καταδικάστηκαν σε θάνατο για αυτήν την υπόθεση είναι χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία. Η μαζική επιβολή της θανατικής ποινής μετά από μια διαδικασία που σημαδεύτηκε από παρατυπίες παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ από τη Γενεύη. «Η μαζική δίκη 529 ανθρώπων που διεξήχθη μέσα σε μόλις δύο ημέρες δεν είναι δυνατόν να πληροί ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις μιας δίκαιης δίκης», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι 398 από τους κατηγορούμενους δικάστηκαν ωσεί παρόντες.

Πρόκειται «για τον μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων αποφάσεων για καταδίκη σε θάνατο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε όλο τον κόσμο», ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

Μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης 1.200 Ισλαμιστών και άλλων διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι, δικαστήριο της Μίνια στη νότια Αίγυπτο ανακοίνωσε χθες την ενοχή και την καταδίκη σε θάνατο 529 κατηγορούμενων για συμμετοχή σε ταραχές και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της πόλης τον περασμένο Αύγουστο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αστυνομικών.

Το δικαστήριο αθώωσε 16 κατηγορούμενους. Από τους καταδικασθέντες μόνο οι 135 βρίσκονται στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν ερήμην. Όλοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Ειδικοί σε νομικά θέματα αναφέρουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που δεν είναι οριστική ούτε καν σε πρώτο βαθμό και εναντίον της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί ή να μειωθούν οι ποινές, καθώς το δικαστήριο δεν σεβάστηκε ούτε τη διαδικασία ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα της υπεράσπισης.

Στο μεταξύ όμως σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν στο ίδιο δικαστήριο και ενώπιον του ίδιου δικαστή οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, περίπου 700 υποστηρικτές του Μόρσι, μεταξύ αυτών και ο πνευματικός καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ Μπαντίε.

«Με τη μεγαλύτερη ανησυχία πληροφορήθηκα την καταδίκη σε θάνατο των 529 μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων» από ένα δικαστήριο στην αλ Μίνια, στα νότια του Καΐρου, ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σε ανακοίνωσή της.

«Όποια κι αν είναι η σοβαρότητα των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν, η εσχάτη των ποινών δε μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί» προσέθεσε η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται «σε κάθε περίπτωση» στην επιβολή της θανατικής καταδίκης ποινής, η οποία είναι «σκληρή και απάνθρωπη, δε συνιστά ένα αποτελεσματικό μέσο αποτροπής και αντιπροσωπεύει μια απαράδεκτη άρνηση της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης ακεραιότητας».

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον καταδίκασε την απόφαση των δικαστικών αρχών της Αιγύπτου παροτρύνοντας παράλληλα τη μεταβατική κυβέρνηση να συνεχίσει την δημοκρατική μετάβαση. «Ανησυχούμε βαθύτατα – και θα έλεγα, νιώθουμε πράγματι σε μεγάλο βαθμό σοκαρισμένοι» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρί Χαρφ.

«Μοιάζει απλά αδύνατο να διεξήχθη μια δίκαιη διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και των καταθέσεων για 529 κατηγορούμενους, η οποία να συμμορφώνεται προς τους διεθνείς νόμους, μέσα σε δύο ημέρες δίκης. Μια τέτοια καταδίκη αψηφά τη λογική», επεσήμανε η Χαρφ.

Διαβάστε ακόμη: 

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε 529 άτομα σε θάνατο

Τη θανατική ποινή επέβαλε σε 26 ανθρώπους δικαστήριο της Αιγύπτου