Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία κατά της λειτουργίας των καταστημάτων

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία κατά της λειτουργίας των καταστημάτων

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ πάντως ήταν αρκετοί εκείνοι που δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση - Απόσυρση του μέτρου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κινητοποίηση των Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οδό Ερμού και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, κατά του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας, μπροστά σε επτά μεγάλα, κυρίως, καταστήματα, που παρέμεναν ανοικτά. Απέκλειαν την είσοδο με πανό και με συνθήματα ζητούσαν να κλείσει το κατάστημα. Τα περισσότερα, πάντως, καταστήματα της περιοχής ήταν κλειστά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνο Βασιλόπουλο, η σημερινή απεργία είχε επιτυχία τουλάχιστον κατά 95%, «κάτι πολύ δύσκολο για τον χώρο του εμπορίου» όπως είπε ο ίδιος. Ο κ. Βασιλόπουλος, ανέφερε, επίσης, ότι η Ομοσπονδία επιδιώκει τον συντονισμό των ενεργειών της με την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, ώστε να επιτευχθεί η άρση του μέτρου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σύμφωνα πάντως με το ΑΠΕ, από το μεσημερι και εφόσον ολοκληρώθηκαν οι κινητοποίησεις των εμποροϋπαλλήλων, πολλαπλασιάστηκαν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν τα ρολά τους για να λειτουργήσουν στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Μπορεί από το πρωί να ήταν λίγες οι εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν, αρκετοί, όμως, ήταν οι έμποροι που αγνοησαν τις συστάσεις του εμπορικού συλλόγου της περιοχής αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ και από το μεσημέρι και μετά αυξήθηκε ο αριθμός όσων άνοιξαν (καταστήματα αλυσίδων αλλά και μικρά εμπορικά), ενώ περισσότερος ο κόσμος βγήκε για βόλτα, ίσως και για ψώνια, στο κέντρο.

Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, καθώς έχει ανοίξει και η συζήτηση και για την απελευθέρωση των εκπτώσεων και των προσφορών.

Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων που ξεκινούν αύριο, Δευτέρα 14 Ιουλίου, και θα λήξουν το Σάββατο 30 Αυγούστου, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι δημιουργούνται εκ νέου ελπίδες, ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στις θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης σε πολλές περιοχές, όπου εμπόριο και τουρισμός μπορούν να δυναμώσουν μαζί.

Παρά τη συνεχή μείωση του κύκλου και όγκου πωλήσεων στην αγορά, ο εμπορικός κόσμος έχει ξεχωριστές προσδοκίες από αυτές τις εκπτώσεις, καθώς μπορούν να δώσουν στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις μία ανάσα μέσα στη καταναλωτική κρίση.

Η ΕΣΕΕ καλεί τους Έλληνες καταναλωτές «να εμπιστευθούν και πάλι τις ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής τους, με τη βεβαιότητα ότι, μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρουν ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα προς την εκπτωτική αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά».

Απόσυρση του μέτρου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Σε σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα αυταρχικό μέτρο, που καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ωφελεί μονάχα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες.

Στους πολίτες δεν λείπουν περισσότερες μέρες και ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας και ανεργίας, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

«Ποτέ την Κυριακή» επιμένουν έμποροι και καταστηματάρχες