«Μεγαλύτερη καταστροφή για την Ελλάδα ο συμβιβασμός με τους πιστωτές»

«Μεγαλύτερη καταστροφή για την Ελλάδα ο συμβιβασμός με τους πιστωτές»

Η πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο του γερμανικού και αυστριακού Τύπου. 

«Ενδεχόμενος συμβιβασμός της Ελλάδας με τους πιστωτές της οδηγεί τη χώρα μόνον ακόμη περισσότερο στην καταστροφή, διότι αν περάσουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφούν και την επόμενη χρονιά αποθέματα κεφαλαίων στην χώρα, μια εξέλιξη που είναι γνωστή μόνον από περιόδους πολέμου», γράφει η αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Wirtschaftblatt».

«Πολλοί “καλοπροαίρετοι” παρατηρητές ανακουφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ακούγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέσυρε τον αμετακίνητο στη στάση του υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από την απευθείας γραμμή βολής των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και οι ίδιοι βλέπουν την πόρτα για τον ποθούμενο συμβιβασμό να έχει ανοίξει τώρα και πάλι κατά μια σχισμή», σχολιάζει επίσης η εφημερίδα.

Η γερμανική «Die Welt» σημειώνει πως: «Το ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων και των πιστωτών τους» και προσθέτει ότι: “Σύμφωνα με κύκλους από την ΕΕ,  κατά τη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα το ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να επιβάλουν στην Αθήνα ένα πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι ή δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους στην Αθήνα, τότε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω μιας μείωσης του χρέους. Όμως μια μείωση του χρέους δεν την επιθυμεί κανένα μέλος του Eurogroup».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο: «Αθήνα: φταίνε η ΕΕ και το ΔΝΤ» και αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών κύκλων της Ελλάδας, σύμφωνα με τους οποίους οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ εγείρουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. H εφημερίδα επισημαίνει και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έως τη Δευτέρα, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup.