Μεγαλώνει το «χάσμα» μεταξύ Ε.Ε. – Μεγ. Βρετανίας

Μεγαλώνει το «χάσμα» μεταξύ Ε.Ε. – Μεγ. Βρετανίας

Λίγοι είναι οι Ευρωπαίοι που θα ανησυχήσουν σε περίπτωση εξόδου της Μεγ. Βρετανίας από την Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσκόπηση σε τέσσερις χώρες.

Το ευρωπαïκό όραμα των Βρετανών μοιάζει να ξεφτίζει, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Opinium στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του βρετανικού περιοδικού Observer και δημοσιεύτηκε το Σάββατο δείχνει πως η απόσταση μεταξύ των Βρετανών και των Ευρωπαίων μεγαλώνει, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. εκτιμούν ολοένα και περισσότερο ότι η Βρετανία δεν αποφέρει μεγάλα οφέλη στις 28 χώρες της Ένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 26% των Βρετανών πιστεύει ότι η Ε.Ε. είναι «καλή», έναντι του 62% των Πολωνών, του 55% των Γερμανών και του 36% των Γάλλων. Όμως, μόνο το 9% των Γερμανών, το 15% των Γάλλων και το 33% των Πολωνών πιστεύει ότι η Βρετανία είναι μια «θετική δύναμη» στην Ε.Ε.

Στη Γερμανία, το 44% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στην πρόταση η Βρετανία να χαίρει συγκεκριμένων όρων σύνδεσης με την Ε.Ε., έναντι του 16% που είναι υπέρ. Στη Γαλλία αντίθετο είναι το 36% και στην Πολωνία το 38%.

Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα προκαλούσε ανησυχία μόνο στο 24% των Γάλλων και το 36% των Γερμανών, όμως το 51% των Πολωνών εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για την Ένωση.

Τέλος, το 64% των Βρετανών πιστεύει ότι η Ε.Ε. έχει αρνητικές συνέπειες στη μετανάστευση, έναντι του 59% των Γάλλων, του 42% των Γερμανών και μόνο του 20% των Πολωνών.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερα από 2.000 άτομα στη Βρετανία και σε περισσότερα από 1.000 σε κάθε μία από τις υπόλοιπες χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει δημοψήφισμα για τη σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. πριν το τέλος του 2017, αν επανεκλεγεί το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Καταστροφική μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.»