Mέτρα για το χρέος μέχρι την άλλη Πέμπτη ή «Grexit» για το ΔΝΤ

Mέτρα για το χρέος μέχρι την άλλη Πέμπτη ή «Grexit» για το ΔΝΤ
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde arrives at Brazil's Finance Ministry before a meeting with Brazilian Finance Minister Joaquim Levy in Brasilia, May 21, 2015. REUTERS/Ueslei Marcelino - RTX1E0RW

Το Ταμείο θεωρεί βιώσιμο το χρέος έως το 2030 – Ζητάει όμως συγκεκριμένα μέτρα για μετά το έτος αυτό.

Αν την άλλη Πέμπτη, που συνεδριάζει το Eurogroup, ή λίγες μέρες αργότερα, δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν από τον Ιούλιο του 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Στην περίπτωση, που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, σημείωσε.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου.

Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό.

Διαβάστε ακόμη:

Τι «κρύβεται» πίσω από το τελεσίγραφο Τόμσεν για το χρέος

Η «ήσυχη λύση» της Μέρκελ για την Ελλάδα… μόνο ησυχία δεν φέρνει