«Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος»: Όσα πρέπει να ξέρετε για το κινεζικό «έργο του αιώνα»

«Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος»: Όσα πρέπει να ξέρετε για το κινεζικό «έργο του αιώνα»
epa05966068 Chinese President Xi Jinping (C) speaks at a news conference at the end of the Belt and Road Forum in Beijing, China, 15 May 2017. The Belt and Road Forum runs from 14 to 15 May, and it is expected to lay the groundwork for Beijing-led infrastructure initiatives aimed at connecting China with Europe, Africa and Asia. EPA/JASON LEE / POOL

Ο εμπορικός δρόμος που οραματίζεται το Πεκίνο θέλει να δημιουργήσει από την αρχή μια νέα τάξη πραγμάτων.

του Bruno Maçães

Υπάρχουν δύο πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν για την πρωτοβουλία Belt and Road («Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος»). Καταρχάς, όπως θα σας λέγανε κι οι αξιωματούχοι του Πεκίνου, αυτό το μεγάλο έργο απλώνεται στο μέλλον σε διάρκεια δεκαετιών, με την ολοκλήρωσή του να προορίζεται για το 2049, 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Δεύτερον, η πρωτοβουλία είναι και παγκόσμια και επαναστατική. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία.

Ίσως έννοιες όπως η «Δύση» να είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στο συγκεκριμένο έργο – ειδικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη έννοια κατέληξε να περιγράφει μια ολόκληρη εποχή. Εάν η κινεζική πρωτοβουλία επιτύχει, είναι πολύ πιθανό ότι θα χρησιμοποιούμε το όνομά της για να αναφερθούμε στις νέες διευθετήσεις, ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε τη «Δύση» ως συντομογραφία της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων.

Με τι θα μοιάζει ο κόσμος μετά το «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος»; Στην πρώτη διάσκεψη κορυφής για το Belt and Road το 2017, ο Xi Jinping το χαρακτήρισε ως το «έργο του αιώνα». Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρότζεκτ θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια πολιτική, επιστρέφοντάς μας σε μια περίοδο που η Κίνα βρισκόταν στο επίκεντρο των παγκόσμιων δικτύων.

Θα υπάρξουν φυσικά νέες υποδομές και αυτό θα είναι ένας προφανής δείκτης μέτρησης της επιτυχίας της πρωτοβουλίας. Σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, μερικά από τα νέα πρότζεκτ του Belt και Road πιθανότατα θα στέκονται ως παραδείγματα του τι μπορεί να επιτύχει η ανθρώπινη εφευρετικότητα στην προσπάθειά της να κυριαρχήσει επί των φυσικών δυνάμεων. Μια γέφυρα που θα διασχίζει την Κασπία Θάλασσα μπορεί να κάνει τις οδικές μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Κίνας γρήγορες και εύκολες, αλλάζοντας τους παλιούς …διανοητικούς χάρτες που χωρίζουν τις ηπείρους. Η διώρυγα Kra Isthmus στην Ταϊλάνδη θα κάνει το ίδιο για τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όμως, η υποδομή είναι εν τέλει ένα μέσο. Ο γεωγραφικός χώρος που μετασχηματίζεται πρέπει να συνδεθεί προτού μπορέσει να αρχίσουν να αναπτύσσονται σ’ αυτόν περιοχές οικονομικής δραστηριότητας. Τα βιομηχανικά πάρκα κατά μήκος των διαδρομών υποδομών ενσωματώνονται σιγά-σιγά για τη δημιουργία περιφερειακών αλυσίδων αξίας και, εν τέλει, την υποστήριξη της ανάδειξης της Κίνας σε τεχνολογική υπερδύναμη, τροφοδοτώντας τους μετασχηματισμούς του μέλλοντος.

Τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, γενετική μηχανική, και εξερεύνηση του διαστήματος. Καθώς επεκτείνεται, το Belt and Road αναμένεται να γίνεται όλο και πιο φουτουριστικό. Αυτοκινούμενα οχήματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και τρισεκατομμύρια συνδεδεμένων συσκευών σε όλο τον κόσμο θα τροφοδοτούνται από έναν στόλο δορυφόρων με επίκεντρο την Κίνα. Κινεζικές εταιρείες σχεδιάζουν ήδη να ασχοληθούν με την οικονομική δραστηριότητα στο απώτερο διάστημα – δραστηριότητα που θα περιλαμβάνει την κατασκευή σταθμών ηλιακής ενέργειας σε τροχιά καθώς και η εξόρυξη αστεροειδών και της σελήνης.

Μία ή περισσότερες στιγμές όπου η κινεζική τεχνολογία θα φανεί να βρίσκεται πολύ μπροστά από την αντίστοιχη της Δύσης θα αποτελέσουν την τελική και ουσιαστικότερη ένδειξη επιτυχίας για το πρόγραμμα «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Πηγή: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ