Milkplan: Η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση που φέρνει την ρομποτική στην κτηνοτροφία

Milkplan: Η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση που φέρνει την ρομποτική στην κτηνοτροφία

Το «φλερτ» με τον Καναδά, οι υψηλές τεχνολογίες και η συνταγή της εξωστρέφειας.

 

Είναι από τις επιχειρήσεις τις βορείου Ελλάδος που κάνουν αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά τη δουλειά τους εξάγοντας τεχνογνωσία στο εξωτερικό. Η Milkplan εδώ και τρεις δεκαετίες, εστιάζει στην εξωστρέφεια και την καινοτομία και δραστηριοποιείται  με μεγάλη επιτυχία στους τομείς της κατασκευής και εμπορίας κτηνοτροφικού εξοπλισμού, δεξαμενών μεταφοράς και ψύξης γάλακτος, ψυκτικών συστημάτων και τεχνολογικών εφαρμογών για κτηνοτροφικές μονάδες.

Διαθέτει στο ενεργητικό της έναν σημαντικό αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα οποία αφορούν στον ειδικό σχεδιασμό της δεξαμενής ψύξης γάλακτος ανοιχτού τύπου καθώς και στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται στα αρμεκτικά συστήματα αιγοπροβάτων, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία  με ακαδημαϊκά ιδρύματα, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα με κύριο σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Στην ελληνική αγορά κατέχει δεσπόζουσα θέση, ενώ συγκαταλέγεται παράλληλα στη λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες της διεθνούς αγοράς κτηνοτροφικού εξοπλισμού. Το brand της ταξιδεύει σε 85 χώρες παγκοσμίως, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 85% του κύκλου εργασιών. Ήταν μάλιστα από τις επιχειρήσεις που μέσα στην κρίση δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας. Ο αριθμός των εργαζομένων, από 60 που ήταν το 2010, κατέγραψε άνοδο 133% για να φτάσει το 2015 τους 140 εργαζόμενους.

Η Milkplan προσφάτως μπήκε στις αγορές της Γαλλίας, της Ν. Ζηλανδίας και της Ρωσίας, ενώ σχεδιάζεται η είσοδος στον Καναδά, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη. Best seller θεωρούνται η δεξαμενή ψύξης γάλακτος και το αρμεκτήριο αιγοπροβάτων.

Το 2018 ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά, η οποία συνοδεύτηκε από επενδύσεις σε τεχνογνωσία και αύξηση των μεριδίων αγοράς σε Ελλάδα (>60%)  και εξωτερικό. «Την τελευταία 5ετία οι πωλήσεις “τρέχουν” κάθε χρόνο με ρυθμό ανάπτυξης 5%-15%. Η διοίκηση υλοποιεί επενδύσεις που αφορούν στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που βελτιστοποιούν την παραγωγική διαδικασία, αυξάνουν τα κέρδη και διευκολύνουν την καθημερινότητα των κτηνοτρόφων, ενώ πολύ δυνατοί έχουμε γίνει και στο after sales & customer support», αναφέρει στο fortunegreece.com ο Αριστείδης Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος κτηνοτροφικού εξοπλισμού της Milkplan και Διευθυντής πωλήσεων της Lely Ελλάδος.

Startup ρομποτικής στην υπηρεσία των κτηνοτρόφων

Βλέποντας τις εξελίξεις στον κλάδο παγκοσμίως, η Milkplan προχώρησε το 2016 στη σύσταση της Lely Ελλάς, θυγατρικής της ολλανδικής Lely που δραστηριοποιείται στη ρομποτική. «Ήμασταν οι πρώτοι που εγκαταστήσαμε ρομποτικό σύστημα αρμέγματος και φέτος τριπλασιάσαμε τις πωλήσεις. Μέσα στο 2019 θα είμαστε οι πρώτοι που θα εγκαταστήσουμε ρομποτικό σύστημα σίτισης αγελάδων» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως  η  Lely κατάφερε μέσα στο 2018 να διπλασιάσει τον τζίρο της, αφού ολοένα και περισσότερο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αναγνωρίζουν τα οφέλη της αυτοματοποίησης και στρέφονται στα αυτόματα ρομποτικά συστήματα

Όσο για το κόστος των μηχανημάτων, αυτό κυμαίνεται από 100.000 έως 120.000 ευρώ, με τον κ. Παπαδόπουλο να εγγυάται απόσβεση σε λιγότερο από 4 χρόνια.