Μείωση των κύριων συντάξεων ζήτησε η Λαγκάρντ από τον Τσίπρα

Μείωση των κύριων συντάξεων ζήτησε η Λαγκάρντ από τον Τσίπρα

«Δεν αρκεί η μείωση των μελλοντικών συντάξεων, δεν βγαίνουν τα νούμερα» η θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός.

Στο παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Νταβός αναφέρεται η «Καθημερινή της Κυριακής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επικεφαλής του ΔΝΤ έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.

Άποψη του Ταμείου είναι ότι οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις δεν επαρκούν, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «περικοπή κύριων συντάξεων που δίνονται τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», όπου κάνει λόγο για απαιτήσεις του Ταμείου σε περικοπές των κυρίων συντάξεων σε ένα ποσοστό 15%, ενώ θέλει την κυβέρνηση να θεωρεί «πολιτικά διαχειρίσιμη» μια μείωση τους κατά 5% ως 8%, ανάλογα με την πορεία που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις.

Επίσης σοβαρότατες ενστάσεις διατυπώνονται και στους κόλπους του Eurogroup και της Κομισιόν για το ασφαλιστικό, όπου καταγράφεται διαφωνία για την αύξηση των εισφορών. Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά η Ελάχιστη Εγγυημένη Σύνταξη να δίδεται έπειτα από 20 έτη ασφάλισης και να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στόχος είναι να υπάρξει συμβιβασμός με τους εταίρους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστούν όλες οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτού συμβιβασμού, η κυβέρνηση, για παράδειγμα, θα μπορούσε να δεχθεί κάποια μείωση στις επικουρικές συντάξεις.