Μήπως ήρθε η ώρα να παραιτηθείτε;

Μήπως ήρθε η ώρα να παραιτηθείτε;

Τα σημάδια που, όταν συμβαίνουν, είναι αδύνατο να τα αγνοήσετε και σας υποδεικνύουν πως έφτασε η στιγμή να πάτε παρακάτω.

Κανείς από εμάς δεν θεωρεί ότι είναι άνθρωπος που τα παρατάει εύκολα. Υπάρχουν όμως στιγμές στην καριέρα μας που όλα δείχνουν πως έχουμε λιμνάσει, πως η θέση μας δεν μας προσφέρει τίποτα -ή, ακόμα χειρότερα, βλάπτει την εξέλιξή μας και πως είναι η ώρα να δούμε το επόμενό μας βήμα.

Σύμφωνα με τη Sallie Krawcheck, πρόεδρο της Ellevate Asset Management, αυτά είναι πέντε από τα σημάδια που σας δείχνουν το δρόμο της εξόδου:

Λαμβάνεις αντικρουόμενες οδηγίες
Ο ένας σου λέει «να ηγείσαι, μην μανατζάρεις τα πάντα», ο άλλος σου λέει «να ελέγχεις τα πάντα, δεν είσαι ηγέτης». Όταν διαφορετικοί προϊστάμενοι έχουν διαφορετική εικόνα τόσο για το αντικείμενο της δουλειάς σου όσο και για τις δικές σου ικανότητες, τότε κάτι πάει πολύ στραβά στη συνεργασία σας. Ό,τι και να κάνεις πάντα κάποιος θα βρεθεί να σε κατηγορήσει για κάτι.

Στις πτήσεις για δουλειά βλέπεις ταινίες…
…αντί, όπως παλιά, να τσεκάρεις τις σημειώσεις σου, να ετοιμάζεσαι για το μίτινγκ, να το βλέπεις ως ευκαιρία να σκεφτείς χωρίς περισπασμούς επόμενα βήματα. Αν προτιμάτε αυτός ο «νεκρός» χρόνος να μένει ανεκμετάλλευτος είναι φανερό πως δεν έχετε πια σε υπόληψη τη δουλειά σας.

Φοβάσαι να εκφραστείς
Κάθε φράση που θες να πεις αναρωτιέσαι πώς θα ακουστεί, αν κάποιος την πάρει στραβά ή αν δεν συμφωνεί με όλους τους άλλους. Αν στο περιβάλλον σου κανείς δεν εκτιμάει τη σκέψη σου και ψάχνει μόνο για επιβεβαίωση και συμφωνία, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξεις περιβάλλον.

Σφίξιμο στο στομάχι τις Κυριακές
Αν και μόνο η σκέψη πως αύριο πρέπει να πας στο γραφείο σου προκαλεί άγχος και στρες, τότε θα πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά τη θέση σου εκεί μέσα. Σε ακραίες περιπτώσεις, κάποιοι προτιμούν να είναι σπίτι και με υψηλό πυρετό παρά στη δουλειά και υγιείς. Αυτό μια μέρα θα στραφεί εναντίον τους πολύ σοβαρά. Γιατί να μην το προλάβουμε;

Δεν γελούσα πια
Σχεδόν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, όσο αυστηρό και αν είναι, υπάρχουν στιγμές που όλοι ξεσπούν σε γέλια και δεν νιώθουν καμία ενοχή για αυτό ούτε κρύβονται. Αν στο γραφείο σας ο κόσμος φοβάται να γελάσει ή δεν υπάρχουν πια αφορμές για γέλιο ή, ακόμα χειρότερα, κανείς δεν έχει διάθεση πια, τότε πρόκειται για ένα τοξικό περιβάλλον που μόνο κακό σας κάνει.

Πόσα από τα παραπάνω, λοιπόν, σας συμβαίνουν;
Αν η απάντηση είναι «τα περισσότερα» δεν σημαίνει, φυσικά, ότι αύριο το πρωί θα πάτε στο γραφείο του αφεντικού και θα παραιτηθείτε με δόξα και τιμή. Μπορείτε να διορθώσετε κάποια από αυτά -ή τουλάχιστον να προσπαθήσετε- προτού λάβετε δραστικά μέτρα. Αλλά αν οι ενδείξεις αυτές (ή άλλες παρόμοιες που ζείτε καθημερινά) επιμένουν και κυριαρχούν, τότε είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεστε σε μια δουλειά ή έναν τομέα όπου απλώς δεν ταιριάζετε και δεν σας ταιριάζει.

Διαβάστε ακόμη:

Αξίζει να αλλάξετε δουλειά;

Μήπως εργάζεστε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται;

Το άγχος «σκοτώνει» τους εργαζόμενους