Moda Bagno σε Λονδίνο και Βαλκάνια

Moda Bagno σε Λονδίνο και Βαλκάνια

Ο πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Βαρβέρης σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για επιστροφή σε κερδοφορία το 2014.

Τα κομμάτια τους προσπαθούν να μαζέψουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της επιπλοποιίας καθώς τα τελευταία χρόνια η πτώση που έχει σημειωθεί ξεπερνά το 40%. Ακόμη και εταιρείες που έχουν καταγράψει ιστορία στην ελληνική αγορά κρατούν στάση αναμονής, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα παραμένει ανύπαρκτη. Η Moda Bagno, η εταιρεία που ταυτίστηκε με το έπιπλο για κουζίνα και μπάνιο και της οποίας το όνομα της έγινε συνώνυμο του design, σχεδιάζει με προσεκτικό τρόπο τις επόμενες κινήσεις της που συνδέονται με επέκταση και νέα υποκαταστήματα σε Λονδίνο και τις χώρες των Βαλκανίων.

«Η σκέψη υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν επιτρέπει επιπόλαιες κινήσεις. Έχει γίνει έρευνα στις αγορές που θα τοποθετηθούμε για να κάνει και η εταιρεία μια καινούρια αρχή» αναφέρει στο FortuneGreece.com o πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Βαρβέρης.

Η επιλογή της αγγλικής αγοράς δεν είναι τυχαία, καθώς τα αντικείμενα της Moda Bagno μπορούν να πουληθούν εύκολα σε μια αγορά στην οποία δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Έπειτα το Λονδίνο αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς Ευρωπαίους οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα στην περιοχή. Το πείραμα πάντως της εξωστρέφειας έχει πετύχει εδώ και 13 χρόνια που βρίσκεται στην τουρκική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει οικονομική άνθιση, κινείται με γοργούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και λειτουργεί ως αντίβαρο στα ζημιογόνα αποτελέσματα που κατέγραψε τα προηγούμενα έτη η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη: Η κατρακύλα της αγοράς επίπλου

Η Moda Bagno ιδρύθηκε το 1974 και ειδικεύεται στην πώληση high-end προϊόντων για τον χώρο του μπάνιου, της κουζίνας, της οικίας και του γραφείου. Διατηρεί 9 ιδιόκτητα καταστήματα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο και κατέχει το 10% της ελληνικής αγοράς. Η αγάπη για την Ιταλία και τη μόδα ήταν τα δύο βασικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επωνυμία της. Όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Βαρβέρης το πρώτο brand name της εταιρείας ήταν Tiles από την αγγλική λέξη πλακάκια, επειδή όμως δεν του άρεσε μέσα σε ένα μήνα τη μετονόμασε σε Moda Bagno, γιατί προσδιόριζε επακριβώς το είδος της επιχείρησης στο οποίο ήθελε να αφιερωθεί, με δεδομένο ότι παρακολουθούσε πολύ συχνά επιδείξεις μόδας. Δεν προϋπήρχε οικογενειακή επιχείρηση, αλλά οι σπουδές στη διακόσμηση και τα στατικά όπως επίσης και η εργασιακή εμπειρία πάνω στον κλάδο της οικοδομής έφεραν τη γέννηση της Moda Bagno. Τέκνο του κ. Βαρβέρη αποτελεί και το εστιατόριο Interni στη Μύκονο, το οποίο τη φετινή χρονιά κατέγραψε αύξηση τζίρου της τάξης του 30%.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν στάθηκε ικανή για να αντισταθμίσει τις απώλειες και γι’ αυτό το λόγο το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τον Απρίλιο την έκδοση κοινού ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου ύψους 3 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναδιάρθρωση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού. «Η αλήθεια είναι πως οι τράπεζες δύσκολα δίνουν σήμερα δάνεια. Σε εμάς βρίσκονται στο πλευρό μας γιατί πιστεύουν ότι είμαστε μια εταιρεία που έχει μέλλον.» Για τον πρόεδρο της εταιρείας το 2014 θα είναι η χρονιά ορόσημο για την Moda Bagno καθώς εκτιμά πως η εταιρεία του θα αρχίσει σιγά σιγά να επιστρέφει σε κερδοφόρα τροχιά.

Δρομέας: Από ζημιές σε κέρδη και αύξηση τζίρου το 2013

«Είμαστε πιο αισιόδοξοι αναφορικά με το πώς θα κυλήσει το 2014. Χάρη στις περικοπές στις οποίες προχωρήσαμε και τις στοχευμένες κινήσεις μας πετύχαμε υποχώρηση ζημιών από το 2012 μέχρι σήμερα της τάξης του 50%». Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν εξετάζει στην παρούσα φάση την αποχώρησή της από τη χρηματιστηριακή αγορά καθώς ελπίζει πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, αρκεί οι πολιτικοί να αποκτήσουν έναν ενεργότερο ρόλο και να αντιληφθούν πως η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της οικονομίας.

Αναγνωρίζει δε πως έχει χαθεί σημαντικό μερίδιο από την αγορά του επίπλου από εταιρείες που εξειδικεύονται στη λογική του do it yourself ( βλ. IKEA) και προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές αλλά για τον ίδιο η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει σημαντικά την Moda Bagno. Και αυτό γιατί το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν είναι οι φοιτητές που θέλουν να φτιάξουν κάτι πρόχειρο με μικρή διάρκεια ζωής αλλά σε εκείνους που θέλουν προϊόντα τα οποία θα αντέξουν στο χρόνο και θα διακρίνονται για το καλό τους γούστο. Τα προϊόντα της εταιρείας θα πρέπει να λογίζονται ως επένδυση και όχι ως κάτι που θα αντικατασταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Moda Bagno έχει συνεργασία με επώνυμες εταιρείες του εξωτερικού και ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ιταλία που θεωρείται πρωτοπόρος στο έπιπλο και το design. Η κρίση βεβαίως έχει αλλάξει το σκηνικό και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο αλλά και η Πορτογαλία ανάγονται σε σημαντικούς αντιπάλους.

Fourlis: Πρωτιά στην αγορά επίπλου στην Βουλγαρία