Να γιατί η Κίνα υιοθετεί την καθαρή ενέργεια

Να γιατί η Κίνα υιοθετεί την καθαρή ενέργεια
A woman wearing a mask walk through a street covered by dense smog in Harbin, northern China, Monday, Oct. 21, 2013. Visibility shrank to less than half a football field and small-particle pollution soared to a record 40 times higher than an international safety standard in one northern Chinese city as the region entered its high-smog season. (AP Photo/Kyodo News) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT

Μια νέα έκθεση αποδίδει στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γαιάνθρακα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

της Κέιτι Φέρενμπάχερ

Η Κίνα ξόδεψε το ασύλληπτο ποσό των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι για καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων και αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο απ’ ό,τι ξόδεψαν οι ΗΠΑ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω απ’ αυτή την έκρηξη δαπανών είναι το σημαντικό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει η Κίνα, το οποίο εν πολλοίς προκαλείται από βρώμικα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γαιάνθρακα. Σύμφωνα με μια έκθεση του ομίλου ερευνών Berkeley Earth που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι συνυπεύθυνη για 4.000 θανάτους ημερησίως, ή 1,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Κίνα, κατά μέσο όρο.

Ένα μεγάλο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – όπως εκδηλώνεται με το νέφος που καλύπτει πόλεις όπως το Πεκίνο – προέρχεται από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γαιάνθρακα, τα οποία βρίσκονται σε βιομηχανικές ζώνες ακόμα και 300 χιλιόμετρα έξω από πόλεις. Τα ευρήματα της έρευνας έχουν ενδιαφέρον επειδή η κινέζικη κυβέρνηση έχει κάνει διάφορες προσπάθειες καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις λαμβάνοντας τοπικά μέτρα, όπως ο περιορισμός των βενζινοκίνητων οχημάτων εντός των πόλεων και το κλείσιμο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού από γαιάνθρακα.

Όμως, αν η ρύπανση προέρχεται από τέτοια εργοστάσια που βρίσκονται μακριά απ’ τις πόλεις, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει μεγαλύτερες και βαθύτερες αλλαγές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επιβραδύνει τη χρήση τέτοιων εργοστασίων, τα οποία όμως γενικά προβλέπεται να συνεχίσουν να συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Η χώρα θα αυξήσει τις ενεργειακές υποδομές της περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο τις ερχόμενες δεκαετίες – τόσο με τη μορφή καθαρής ενέργειας όσο και με πιο παραδοσιακές μορφές όπως η πυρηνική ενέργεια, και η ενέργεια από την καύση φυσικού αερίου και γαιάνθρακα. Στα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Bloomberg New Energy Finance, η Κίνα αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις αξίας 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κίνα είναι με διαφορά η μεγαλύτερη αγορά αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Μέσα στο 2015, αναμένεται να εγκαταστήσει 14 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών πάνελ, δηλαδή περίπου το ¼ των 55 γιγαβάτ της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Navigant, στα τέλη του 2014 η Κίνα είχε ανεμογεννήτριες παραγωγής δυναμικότητας 23 γιγαβάτ, σε σύγκριση με τα μόλις 4,85 γιγαβάτ των ΗΠΑ.

Τέλος, ενώ πολλές χώρες κλείνουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειάς, η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει 50 νέα τέτοια εργοστάσια, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ενεργείας.