Το νέο αίμα της τουριστικής Βιομηχανίας

Το νέο αίμα της τουριστικής Βιομηχανίας

Στο δεύτερο Travel Massive παρουσιάστηκαν τα startups που φιλοδοξούν να σας «ταξιδέψουν».

Το δεύτερο Travel Massive, η μεγαλύτερη συνάντηση τουριστικού τομέα, έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα. Άνθρωποι που αγαπάνε τα ταξίδια , travel bloggers, εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και όσοι σκέφτονται να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στον τουρισμό βρέθηκαν στο χώρο του Impact HUB Athens, ώστε να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να συζητήσουν τις απόψεις τους. Την ομιλία διοργάνωσαν το travelplanet24.com και το website dopios.

Τέσσερεις νέες startup εταιρίες παρουσίασαν τα σχέδια τους και τις στρατηγικές τους. Ας τους γνωρίσουμε:

• Offerial
Η Αγγελική Παπαγιαννοπούλου (Chief Data Scientist) παρουσίασε το νέο εγχείρημα, τη πλατφόρμα «Offerial», η οποία έχει ως αντικείμενο τη διασύνδεση ξενοδοχείων και υποψήφιων πελατών. Τα ξενοδοχεία λαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων τους μέσω δικών τους ενεργειών όπως το Search Engine Optimization (SEO), τα Google AdWords, ή γενικότερα την οργανική επισκεψιμότητα που προέρχεται από μηχανές αναζήτησης, ωστόσο περισσότερο από το 20% των επισκέψεων δε μετουσιώνεται σε κρατήσεις, καθώς ο μη φιλικός προς το χρήστη σχεδιασμός και η αρνητική εμπειρία πλοήγησης δρουν ως ανασταλτικοί παράγοντες. Με αφορμή αυτό το γεγονός, οι ιθύνοντες σκέφτηκαν με κάποιο τρόπο να παρέχουν προσωποποιημένες πληροφορίες φιλοξενίας, σχεδιασμένες με βάση το προφίλ του συγκεκριμένου επισκέπτη και κίνητρα που ισχύουν αποκλειστικά για κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας, αξιοποιώντας το προφίλ των επισκεπτών μιας ιστοσελίδας ξενοδοχείου.

Το Offerial παρέχει μια δοκιμαστική περίοδο και αν αυξηθούν οι κρατήσεις, η συνεργασία συνεχίζεται. Ιδρυτές της Offerial είναι ο Άκης Λαοπόδης (CEO), η Αγγελική Παπαγιαννοπούλου (Chief Data Scientist), και ο Κωσταντίνος Παπαδημητρίου (CTO).

Διαβάστε ακόμη:  Έσπασε το «φράγμα» των 17 εκατ. τουριστών

• Discoveroom
Ο Νίκος Αναγνώστου ξεκίνησε το Discoveroom όταν επιχείρησε να ταξιδέψει μαζί με τη γυναικά του. Στη προσπάθεια τους να βρουν ένα μικρό κατάλυμα, συνειδητοποίησαν πως ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, η πρόσβαση στα μικρότερα είναι από μικρή έως ανύπαρκτη. Σε συνδυασμό δε με τα προβλήματα επικοινωνίας, η πρόσβαση σε αυτά είναι ακόμη δυσκολότερη. Το Discoveroom είναι μία εφαρμογή που θα απευθύνεται τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων καθιστώντας την διαδικασία εύρεσης και κράτησης ενοικιαζόμενων δωματίων σημαντικά ευκολότερη, αφαιρώντας τους γνωστούς πονοκεφάλους της αναζήτησης, σύγκρισης τιμών και της online κράτησης.

«Είναι μία αγορά που έχει ανάγκη τον εκσυγχρονισμό. Ήδη στην Ελλάδα “αιμορραγεί” λόγω της κρίσης, αλλά και αλλαγής νοοτροπίας των ταξιδιωτών που πλέον δεν είναι της λογικής “πάμε και βλέπουμε”. Η αγορά των διακοπών πλέον περνάει και θα συνεχίσει να περνάει όλο και περισσότερο από την οθόνη των υπολογιστών και των κινητών μας», τονίζει ο Νίκος σε συνέντευξη του στο Fortunegreece.com.

Διαβάστε σχετικά: Έρχεται το Discoveroom!

• Travelmyth
Το Travelmyth είναι μια πλατφόρμα που απευθύνεται σε όσους δεν είναι σίγουροι ακόμα για το προορισμό τους. Συγκεντρώνει τις πληροφορίες και αναλύει τα δεδομένα, όπως μια μηχανή αναζήτησης, ώστε να επαναφέρει στον χρήστη το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα ποια περιοχή να διαλέξει αν επιθυμεί να κάνει σκι ή σε ποιες χώρες υπάρχουν οι περισσότερες επιλογές διασκέδασης. Η πλατφόρμα θα καταλήγει σε ένα branding booking μέσω των συνεργατών της, ενώ οι τιμές θα είναι διαθέσιμες και για άλλους providers, ώστε ο χρήστης να διαλέγει την πιο οικονομικά συμφέρουσα προσφορά.

travel massive2

Captainwise.com
Οι Χρήστος Χατζηαποστολάκης, Δημήτρης Σχίζας και Ανδρέας Καρούτζος δημιούργησαν τη εφαρμογή αυτή για εκείνους που έχουν ένα συγκεκριμένο budget και θέλουν να εξερευνήσουν τις επιλογές τους. Ο χρήστης πρέπει απλά να πληκτρολογήσει το χρηματικό ποσό που διαθέτει και τις ημερομηνίες που θέλει να ταξιδέψει. Μέσα από τις μηχανές αναζήτησης του εμφανίζονται στην οθόνη δεκάδες προτάσεις, οι οποίες βασίζονται στο κριτήριο της καλύτερης ποιότητας σε σχέση με το κόστος που έχει οριστεί. Όταν ο χρήστης επιλέξει τη καλύτερη προσφορά έχει τη δυνατότητα μέσω τρίτων παρόχων να προβεί στη κράτηση ξενοδοχείου μέσω του booking.com και του travelplanet24.com για τα αεροπορικά εισιτήρια.

Διαβάστε σχετικά: Ταξιδέψτε όπου σας λέει η τσέπη!

travel massive1

Χρονιά του τουρισμού το 2013
Αμφίβολα το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η χρονιά του τουρισμού. Σήμερα η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ. Τη μεγαλύτερη αύξηση διανυκτερεύσεων κατέγραψε το 2013 η Ελλάδα (11,7%).

Ειδικότερα , το 2013 καταγράφηκαν 87,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα, εκ των οποίων το 79% αφορά αλλοδαπούς και το 21% Έλληνες. Σε σχέση με το 2012, οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών αυξήθηκαν κατά 13,2%.
Σύμφωνα με τη Eurostat, o αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ αυξήθηκε, το 2013, σχεδόν σε όλα τα κράτη- μέλη, εκτός από την Ιταλία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο.

Η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στην ΕΕ (11,7%) και ακολουθούν η Μάλτα (7,8%), η Λετονία (7,3%), η Μ. Βρετανία (6,5%) και η Βουλγαρία (6,2%).

Συνολικά, στην ΕΕ σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των διανυκτερεύσεων το 2013 (2,6 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και αύξηση κατά 1,6%, σε σχέση με το 2012.