Νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την κρίση στην Ουκρανία

Νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την κρίση στην Ουκρανία

Με νέα πρόταση για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ στρατού και αυτονομιστών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας επανήλθε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με εκείνους που πλανήθηκαν, που από λάθος υιοθέτησαν αυτονομιστικές θέσεις. Με την εξαίρεση, φυσικά, εκείνων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε δολοφονίες ή σε βασανιστήρια».

Αυτό φέρεται να λέει στο 12λεπτο βίντεο όπου παρουσιάζει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την παύση της σύγκρουσης στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. «Εγγυώμαι επιπλέον την ασφάλεια εκείνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, όλων εκείνων που επιθυμούν να υιοθετήσουν τη γλώσσα των επιχειρημάτων αντί για τη γλώσσα των όπλων», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το σχέδιο που αποτελεί συνέχεια του σχεδίου που ο Ουκρανός πρόεδρος είχε παρουσιάσει χθες, εστάλη τα ξημερώματα στα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αφού είχε τεθεί σε ισχύ, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η κατάπαυση του πυρός την οποία κήρυξε μονομερώς το Κίεβο για να μπορέσουν οι αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα. Πάντως το Σάββατο οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και αυτονομιστών συνεχίστηκαν σε πολλές περιοχές με την ίδια ένταση.

«Πρέπει να ξεκινήσει εις βάθος και ουσιαστικός διάλογος. Έχει σημασία ο διάλογος αυτός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία να βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο», δήλωσε από την πλευρά της Ρωσίας ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

Ωστόσο, επέμεινε ότι το Κίεβο πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. «Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε…μάς δείχνει ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και την περασμένη νύκτα διαπιστώσαμε ενεργή χρήση του πυροβολικού απο την ουκρανική πλευρά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συγκρούσεις θα σταματήσουν», είπε ο Πούτιν.

Η Ρωσία χθες είχε καταγγείλει ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο νέος Ουκρανός πρόεδρος για να σταματήσει η βία η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 375 ανθρώπους από τον Απρίλιο είναι «μη ρεαλιστικές», εφόσον δεν περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή των αυτονομιστών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ειρηνευτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους οι Ρώσοι μισθοφόροι αφού καταθέσουν τα όπλα, ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

«Το ειρηνευτικό σενάριο είναι το βασικό μας σενάριο. Είναι το σχέδιο Α. Όμως εκείνοι που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν χρόνο και να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, θα πρέπει να ξέρουν ότι διαθέτουμε και ένα λεπτομερές σχέδιο Β. Δεν θα μιλήσω για αυτό τώρα, επειδή πιστεύω ότι το ειρηνευτικό σχέδιο θα επιτύχει», κατέληξε ο Ποροσένκο.

Διαβάστε ακόμη:

Πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία

Ουκρανία: 14 σημεία για την ειρήνη από τον Πέτρο Ποροσένκο