Πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία

Πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία

Ενώ ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο ρωσικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Σε ισχύ βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής και για μια εβδομάδα, μονομερής παύση πυρός από πλευράς της Ουκρανίας. Στην ανακοίνωση της απόφασης αυτής προέβη ο νέος πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο (φωτογραφία), και στόχο έχει να επιτρέψει στους φιλορώσους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.

«Απόψε, 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου» δήλωσε ο νέος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην περιοχή του Ντονέτσκ – ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών. Ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ μόλις ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός.

Παρόλα αυτά, Ουκρανοί συνοριοφύλακες υποστήριξαν σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αγνόησαν τη μονομερή κατάπαυση του πυρός και συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ουκρανική συνοριοφυλακή, τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους που σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο εναντίον φυλακίων στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η επίθεση αυτή έγινε τέσσερις ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που διέταξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με στόχο να δώσει στους αντάρτες την ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα.

«Κόκκινος» συναγερμός για τις δυνάμεις του ρωσικού στρατού
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της κεντρικής Ρωσίας από τις 10.00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, λίγες ώρες αφότου η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έχει ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορά της με την Ουκρανία.

«Σύμφωνα με την εντολή του (Ρώσου προέδρου) από τις 11.00 ώρα Μόσχας οι δυνάμεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι λεπτομέρειες του ουκρανικού σχεδίου
«Το διάστημα (των 7 ημερών) είναι παραπάνω από αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία του αφοπλισμού, να αρχίσουμε να ορίζουμε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» προσέθεσε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας δύο μέτρα από το ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων που αποκάλυψε.

Το σχέδιο επίσης αναφέρει «τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις συνομιλίες», την αμνηστία «για εκείνους που έχουν παραδώσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα», την απελευθέρωση των ομήρων, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Επίσης ορίζει «τον αφοπλισμό», τον τερματισμό της «παράνομης κατάληψης» των κτιρίων των περιφερειακών διοικήσεων των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες, τη σύντομη διενέργεια εκλογών για τα τοπικά κοινοβούλια και ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Ένας αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία απέρριψε τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες απορρίπτουν κάθε αφοπλισμό χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Κανείς δεν θα καταθέσει τα όπλα του όσο δεν υπάρχει η ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή μας» δήλωσε ο Βαλερίι Μπολότοφ, ένας επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι ο Ποροσένκο θα υπογράψει σύντομα το διάταγμα για μια προσωρινή μονομερή κατάπαυση του πυρός από τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

«… Αυτό γίνεται προκειμένου οι τρομοκράτες να μπορέσουν να παραδώσουν τα όπλα. Αυτοί που δεν το πράξουν αυτό, θα αποκλειστούν» επεσήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαιρέτισε το ειρηνευτικό σχέδιο
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο με στόχο την αποκατάσταση της ηρεμίας στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίτς.

Ο Μπαν «χαιρέτισε την πολιτική βούληση που εξέφρασε ο πρόεδρος (Ποροσένκο) για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ντιζαρίτς. «Λαμβάνει υπόψη του τα 14 μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, μεταξύ αυτών η κήρυξη εκεχειρίας, ο διάλογος και τα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τέτοια μέτρα είναι ενθαρρυντικό», αλλά το σημαντικό είναι αυτά να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, υπογράμμισε ο Ντιζαρίτς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: 14 σημεία για την ειρήνη από τον Πέτρο Ποροσένκο