«Νίκη για τη Συρία» η διεθνής συμφωνία για τα χημικά όπλα

«Νίκη για τη Συρία» η διεθνής συμφωνία για τα χημικά όπλα

Θετική είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Δαμασκού στη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για την παράδοση του χημικού της οπλοστασίου.

«Η αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο είναι μία νίκη. Χαιρετίζουμε τη συμφωνία», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο Σύρος υπουργός Συμφιλίωσης Αλί Χαϊντάρ, σε μία πρώτη αντίδραση της Δαμασκού στη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες Σάββατο ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Από τη μία, η συμφωνία βοηθά τη Συρία να βγει από την κρίση και από την άλλη βοηθά να αποφευχθεί ο πόλεμος κατά της Συρίας, αφαιρώντας από όσους ήθελαν να τον πραγματοποιήσουν τα επιχειρήματα να το κάνουν. Πρόκειται για μία νίκη για τη Συρία, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στους Ρώσους φίλους μας», είπε ο Αλί Χαϊντάρ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, παρουσίασε χθες ένα σχέδιο έξι σημείων, σύμφωνα με το οποίο το καθεστώς Άσαντ προβλέπεται να έχει παραδώσει την πλήρη λίστα των χημικών της όπλων μέσα σε μία εβδομάδα. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, υπό την απειλή ότι αν η συριακή πλευρά δεν συμμορφωθεί, οι σύμμαχοι θα προχωρήσουν σε κυρώσεις.

Η Συρία οφείλει ακόμα να δώσει πρόσβαση στους επιθεωρητές το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο, ενώ η συμφωνία προβλέπει ότι η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου η Συρία να ενταχθεί στη συνθήκη για τα χημικά όπλα και πως η Συρία θα υποκειται στη συνθήκη από τις 14 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ομπάμα συγχαίρει, αλλά και επικρίνει τον Πούτιν

Αντιδράσεις από Αμερικανούς βουλευτές
Η συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα δώσει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μήνες για να «καθυστερήσει και να εξαπατήσει, ενώ περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν στον πόλεμο στη χώρα», δήλωσαν χθες οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν της Αριζόνα και Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνα.

Οι δύο εξέχοντες Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είπαν ακόμη πως «αποτελεί εκούσια αναστολή της δυσπιστίας το να δει κανείς αυτή τη συμφωνία ως οτιδήποτε άλλο, εκτός από την αρχή ενός διπλωματικού αδιεξόδου, και η κυβέρνηση Ομπάμα οδηγείται σε αυτό από τον Μπασάρ Άσαντ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις διαθέσεις της Δαμασκού, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία.

Διαβάστε ακόμη: Το άδειο μνημείο της δυναστείας Άσαντ