Ντοκιμαντέρ με συμμετοχή Βαρουφάκη προκαλεί αντιδράσεις στην Γερμανία

Ντοκιμαντέρ με συμμετοχή Βαρουφάκη προκαλεί αντιδράσεις στην Γερμανία

Τι γράφουν γερμανικές εφημερίδες για ντοκιμαντέρ που αναφέρει ότι η τρόικα κατέστρεψε την Ελλάδα και προβλήθηκε στη δημόσια γερμανική τηλεόραση.

Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα ίχνη της Τρόικας – Ισχύς χωρίς έλεγχο», προέβαλε το πρώτο γερμανικό κανάλι ARD την Δευτέρα.

Το βασικό μήνυμα ήταν ότι το 2010 οι χώρες του ευρώ δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει για να προστατεύσουν τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζας, που ως κύριοι δανειστές θα έχαναν γύρω στα 40 δισ ευρώ. Όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ όλα αυτά τα χρόνια γραφειοκράτες της Τρόικας κηδεμόνευσαν τον ελληνικό λαό, τον κατέστρεψαν συστηματικά, του έκοψαν από τον ομφάλιο λώρο από την υγειονομική περίθαλψη, με μια λέξη, τον ατίμωσαν. Ήταν, όπως είπε ο Βαρουφάκης στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Για το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ υπήρχαν αντιδράσεις σε εφημερίδες όπως η die Welt. Συγκεκριμένα ο σχολιαστής της die Welt αποδίδει μονομέρεια στους δημιουργούς του. «Την ιστορία γράφουν πάντα οι νικητές, είχε πει ο Βάλτερ Μπένιαμιν, αλλά έχει περάσει πολύ καιρός από τότε. Εκτός αυτού, τότε δεν γνώριζε τη γερμανική δημόσια τηλεόραση. Χθες το βράδυ όμως έτριβε τα μάτια του από την έκπληξη. Διότι, επρόκειτο ακριβώς για το αντίθετο σε ό,τι αφορά τη διάσωση της Ελλάδας. Επρόκειτο για την καταγραφή της ιστορίας αποκλειστικά και μόνο από μέσα από τη αφήγηση των ηττημένων».

Στην ίδια εκπομπή αναφέρεται και το πρακτορείο Reuters και ειδικά στη δήλωση Βαρουφάκη που χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την πιο χρεοκοπημένη χώρα στον κόσμο . Παράλληλα, σε εκτεταμένο σχόλιό του, το οποίο προκάλεσε ένταση στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποπληρώσει τα χρέη της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση προβλήθηκε στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι ARD την μέρα που υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για το ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοδότησης της Αθήνας με αντάλλαγμα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Έξυπνοι άνθρωποι σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο γνώριζαν ήδη από το Μάιο του 2010 ότι η Ελλάδα δεν θα εξοφλήσει ποτέ τα χρέη της. Ενήργησαν σαν να μην ήταν η Ελλάδα σε κατάσταση πτώχευσης, αλλά σαν να είχε απλά ένα πρόβλημα ρευστότητας», τόνισε ο Βαρουφάκης στο ντοκιμαντέρ.

«Σε αυτήν την περίπτωση το να δοθεί στην πιο χρεοκοπημένη χώρα η μεγαλύτερη πίστωση στην ιστορία, ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Βαρουφάκης, σύμφωνα με μια γερμανική μετάφραση των παρατηρήσεων του.

Δεν ήταν σαφές πότε καταγράφηκε το πρόγραμμα, υπογραμμίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο και προσθέτει: Παρόλο που η άσκηση δριμείας κριτικής στον τρόπο συμπεριφοράς προς την Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό του κ. Βαρουφάκη, έναν μαρξιστή οικονομολόγο, οι παρατηρήσεις του προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία, όπου οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί είναι απρόθυμοι να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα.

Η γερμανική Bild δημοσίευσε κύριο άρθρο , το οποίο συνοδεύει τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών και προτρέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να παρέχουν όλο και περισσότερη οικονομική στήριξη στην Ελλάδα. «Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να πρέπει ο καθένας να χορεύει στους ρυθμούς της. Ωστόσο, πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την τρέλα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να φαίνεται ηλίθια», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας.