UBS: Γιατί δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ευρώπη – Οι 3 κίνδυνοι για τις αγορές

UBS: Γιατί δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ευρώπη – Οι 3 κίνδυνοι για τις αγορές
epaselect epa10532710 The logos of the Swiss banks Credit Suisse and UBS are displayed on different buildings behind traffic lights in Zurich, Switzerland, 19 March 2023. The bank UBS takes over Credit Suisse for 2 billion US dollars. Shares of Credit Suisse lost more than one-quarter of their value on 15 March 2023, hitting a record low after its biggest shareholder, the Saudi National Bank, told outlets that it would not inject more money into the ailing Swiss bank. EPA/MICHAEL BUHOLZER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι 5 λόγοι, για τους οποίους αισιοδοξεί για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η UBS αλλάζει πορεία και εστιάζει στις ευρωπαϊκές αγορές έναντι της Wall Street, καθώς παρατηρεί θετικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, η UBS εκφράζει αισιοδοξία για την Ευρώπη με βάση τους ακόλουθους πέντε λόγους:

Θετικές Εκπλήξεις στα Μακροοικονομικά: Οι ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις υπερτερούν των αντίστοιχων των ΗΠΑ. Η UBS προβλέπει μείωση του χάσματος μεταξύ του ΑΕΠ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Μείωση Επιτοκίων: Η μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην πραγματική αύξηση του ΑΕΠ.

Χαμηλότερο Κλαδικά Προσαρμοσμένο P/E: Το κλαδικά προσαρμοσμένο P/E της Ευρώπης είναι χαμηλότερο από εκείνο των ΗΠΑ, κάτι που δεν έχουμε δει παρά μόνο σε περιόδους ύφεσης ή κρίσης στην Ευρώπη.

Αδύναμο Ευρώ και Αύξηση του Παγκόσμιου PMI: Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και η αύξηση του παγκόσμιου PMI συνήθως οδηγούν σε καλύτερες εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη.

Ισχυρές Ευρωπαϊκές Εταιρείες: Παρά την έλλειψη μεγάλης έκθεσης στον τομέα της τεχνολογίας, η Ευρώπη διαθέτει εταιρείες-ηγέτες ή μοναδικές στο είδος τους εταιρείες, που δεν ανταγωνίζονται από αμερικανικές εταιρείες, και αυτό αποτελεί της μεγάλης της δυνατότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 3 κίνδυνοι για τις αγορές

Την ίδια ώρα η UBS προειδοποιεί τους επενδυτές να μην εφησυχάζουν, παρά το θετικό κλίμα στις αγορές, καθώς επανήλθαν οι εκτιμήσεις ότι η Fed όχι μόνο δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου, αλλά ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση περί μείωσης εντός των επομένων μηνών.

Προειδοποιεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν την αστάθεια της αγοράς, όπως οι εξελίξεις στη Γάζα, η πορεία του αποπληθωρισμού και οι αμερικανικές εκλογές.

1. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα παραμένει αβέβαιη

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε στα 83 δολ./βαρέλι, από την πρόσφατη κορύφωση του Απριλίου, πάνω από τα 91 δολάρια/βαρέλι, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός παραμένει αβέβαιη.

Ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν αισιοδοξία ότι οι διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορούν να γεφυρωθούν με περαιτέρω διαπραγματεύσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου στη Ράφα, στην τελευταία τους επίθεση αυτή την εβδομάδα.

Το βασικό σενάριο λοιπόν της UBS είναι ότι θα συνεχιστεί η σύγκρουση παράλληλα με τις σποραδικές επιθέσεις στην περιοχή χωρίς να μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου πέρα από τα 100 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι εάν διακοπούν οι ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ ή εάν προσβληθούν μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου.

2. Η τάση αποπληθωρισμού θα μπορούσε να είναι ευάλωτη

Πιθανή άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό ενδέχεται να αποσταθεροποιηθούν και να απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια ως απάντηση.

Επιπλέον, εάν η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμείνει πολύ ισχυρή, οι επενδυτές θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προσδοκίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων της Fed.

Αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο της UBS, καθώς συνεχίζει να βλέπει ενδείξεις που υποδηλώνουν εκ νέου πτώση του πληθωρισμού, αλλά οι επενδυτές είναι πιθανό να αναζητήσουν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι ο αποπληθωρισμός έχει ξαναρχίσει.

3. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αυξάνουν την αβεβαιότητα

Καθώς οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα γίνουν σε λιγότερο από έξι μήνες, οι τίτλοι γύρω από τις εκστρατείες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν διακυμάνσεις στο κλίμα της αγοράς.

Ενώ τα δεδομένα από το 1928 υποδηλώνουν ότι οι αγορές δεν τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα ή χειρότερα κατά τη διάρκεια των εκλογικών ετών από ό,τι κατά μέσο όρο, η πολιτική στάση των υποψηφίων θα μπορούσε να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την απόδοση συγκεκριμένων τομέων.

Ένα αυξανόμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα είναι επίσης πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο, με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου να προβλέπει πρόσφατα ότι το κόστος των τόκων για το χρέος των ΗΠΑ πρόκειται να υπερβεί τις αμυντικές δαπάνες φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: