Παγκόσμια Τράπεζα: Η εναλλακτική και… φθηνή λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Παγκόσμια Τράπεζα: Η εναλλακτική και… φθηνή λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Photo: AFP
Έτσι θα επιτευχθεί μείωση των ρύπων που προέρχονται από την παραγωγή τροφίμων.

Αυτή την εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα πρότεινε μια εναλλακτική και οικονομικά ευνοϊκή λύση για τη μείωση των ρύπων που προέρχονται από την παραγωγή τροφίμων. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή της, προτείνει την ανακατεύθυνση των δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανούν οι ανεπτυγμένες χώρες σε προϊόντα υψηλών ρύπων, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Αντ’ αυτού, προτείνει την επένδυση σε εναλλακτικές επιλογές με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως τα πουλερικά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Όπως μεταδίδει το Politivo, αυτή η προσέγγιση θεωρείται η πιο οικονομικά αποδοτική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική πρόταση που έχει παρουσιάσει η Παγκόσμια Τράπεζα για την μείωση των ρύπων που προέρχονται από τον αγροτικό και τον τομέα τροφίμων, οι οποίοι συνεισφέρουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Όπως δήλωσε ο Julian Lampietti, υψηλόβαθμο στέλεχος στις πρακτικές γεωργίας και τροφίμων στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο Politico, “Πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη για να τρέφονται οικονομικά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση κυκλοφορεί σε μια κρίσιμη διπλωματική περίοδο, καθώς έως το τέλος του 2025 οι χώρες που υπογράφουν τη Συμφωνία των Παρισίων θα πρέπει να ανανεώσουν τα σχέδιά τους για το κλίμα. Η Παγκόσμια Τράπεζα πιστεύει ότι η γεωργία και ο τομέας τροφίμων έχουν παραμεληθεί και λαμβάνει χαμηλή οικονομική στήριξη, γι’ αυτό ζητά περισσότερη προσοχή από τους πολιτικούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες πρέπει να διαθέτουν 260 δισ. δολάρια ετησίως για την αναβάθμιση των δύο αυτών κλάδων, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050. Αυτό αντιστοιχεί σε 18 φορές υψηλότερο ποσό από αυτό που επενδύεται επί του παρόντος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να καλύψουν ένα μέρος αυτής της διαφοράς ανακατευθύνοντας τις επιχορηγήσεις που δίνουν αυτή τη στιγμή σε προϊόντα κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικά προϊόντα σε πιο οικολογικές εναλλακτικές τροφές.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των τροφίμων θα αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό τους κλιματικό αντίκτυπο. Όπως επισημαίνει η έκθεση, η πλήρης κοστολόγηση των ζωικών προϊόντων με βάση τον πραγματικό τους πλανητικό κόστος καθιστά τα χαμηλών ρύπων τρόφιμα πιο ανταγωνιστικά. Επιπλέον, η μετάβαση σε μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά δύο φορές περισσότερο σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. Εκτιμάται επίσης ότι η παραγωγή ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστά σχεδόν το 60% των εκπομπών ρύπων από τους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: