Ντράγκι: Η δέσμευση στο κοινό νόμισμα είναι ισχυρή

Ντράγκι: Η δέσμευση στο κοινό νόμισμα είναι ισχυρή

Αισιόδοξος για την πορεία της ευρωζώνης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Χάρβαρντ - Ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης από το 2015

«Οι Αμερικανοί επικριτές του ευρώ υποτιμούν την πολιτική δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών στο κοινό νόμισμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Πολλοί σχολιαστές από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού παρακολουθούσαν την ευρωζώνη και ήταν βέβαιοι ότι θα αποτύχει. Εξέλαβαν λανθασμένα το ευρώ ως ένα καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αμετάκλητο ενιαίο νόμισμα. Είναι αμετάκλητο, επειδή γεννήθηκε από τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μεγαλύτερη ενοποίηση», είπε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ντράγκι τόνισε: «Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωζώνη καθιστούν τη νομισματική ένωσή μας πιο ισχυρή. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο προσεγγίζουμε μία ισορροπία αρμοδιοτήτων, οι οποίες στο σύνολό τους θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική σταθεροποίηση».

Διαβάστε ακόμη: «Έτος χρέους» για τα πλούσια κράτη, το 2014

Ο κ. Ντράγκι έκανε σύγκριση της εξέλιξης της Ευρωζώνης με την εξέλιξη των ΗΠΑ για να αντλήσει ομοιότητες. «Αν παρατηρήσουμε τις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι ενίσχυσαν την ένωσή τους σε διαφορετικά στάδια, όπου κάθε στάδιο έφερνε το επόμενο. Στην Ευρώπη σήμερα, περνάμε κατά κάποιον τρόπο μέσα από μία ανάλογη διαδικασία», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ που θα συμμετάσχει στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η Ευρώπη επιχειρεί να άρει την πολυδιάσπαση του τραπεζικού τομέα της και να δημιουργήσει ένα ενοποιημένο σύστημα για να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα ευρώ σε μία τράπεζα κάθε χώρας της Ευρωζώνης πρέπει να μπορεί να είναι πλήρες υποκατάστατο για το ευρώ μίας άλλης χώρας. Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό, είναι να άρουμε τις διαφορές στο τραπεζικό σύστημα που μπορούν να δημιουργούν τον κατακερματισμό μεταξύ των χωρών – και η πιο σημαντική διαφορά είναι ο τρόπος που οι τράπεζες εποπτεύονται και, εάν είναι ανάγκη, εκκαθαρίζονται από τις εθνικές Αρχές», δήλωσε ο τραπεζίτης. «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης θα ισχύσει από τις αρχές του 2015», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Ντράγκι: «Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης»