Ο «αγώνας δρόμου» της Μέι για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit

Ο «αγώνας δρόμου» της Μέι για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit
epa07189035 British Prime Minister Theresa May gives a press conference at the end of European council in Brussels, Belgium, 25 November 2018. The leaders of the 27 remaining EU member countries (EU27) have endorsed the draft Brexit withdrawal agreement and approved the draft political declaration on future EU-UK relations in a special meeting of the European Council on Britain leaving the EU under Article 50. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως η ψηφοφορία για το Brexit θα διεξαχθεί πριν από τις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η Άντρεα Λίντσομ, η επικεφαλής της κάτω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ έχει προϊστορία με συμφωνίες της τελευταίας στιγμής, την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναζητεί την υποστήριξη Ευρωπαίων ηγετών ζητώντας εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

«Η ΕΕ είναι πάντα σε θέση να διαπραγματεύεται την τελευταία δυνατή στιγμή», δήλωσε η Λίντσομ στο ραδιόφωνο του BBC. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία τον ερχόμενο Μάρτιο, πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στο μηδέν για να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο έχει την δημοκρατική εκείνη ικανότητα την οποία απαιτεί», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετες νομικές διαβεβαιώσεις για το ότι η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει εγκλωβισμένη στο backstop της Ιρλανδίας πρόκειται να ζητήσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι από τους ηγέτες της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αλλαγών στη συμφωνία αποχώρησης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έξοδο από την ΕΕ Μάρτιν Τζον Κάλαναν κατά την άφιξή του στη σύνοδο του συμβουλίου γενικών υποθέσεων της ΕΕ, σχετικά με τα θέματα που πρόκειται να θέσει η Μέι για τις αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης, σχολίασε ότι «αυτό ήταν το θέμα εξαρχής και αυτό είναι το θέμα στο επίκεντρο των ανησυχιών που εκφράστηκαν από πολλά μέλη του κοινοβουλίου. Είναι σημαντικό ότι πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες, νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις».

Στο μεταξύ, ένα ακόμη πλήγμα φαίνεται να δέχεται η κυβέρνηση της Μέι, καθώς σήμερα το πρωί η Δημοσιονομική Επιτροπή του Κοινοβουλίου εξέδωσε έκθεση, στην οποία ασκεί κριτική στην οικονομική ανάλυση που παρουσίασε η κυβέρνηση για το Brexit, τον προηγούμενο μήνα. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η ανάλυση είναι ανεπαρκής, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit, ενώ χρησιμοποιεί ως πρότυπο το σχέδιο Τσέκερς και όχι το πραγματικό σχέδιο για μία μακροχρόνια εμπορική συμφωνία, όπως ορίζεται στην πολιτική διακήρυξη.

«Το σενάριο του επίσημου εγγράφου, που είναι παρόμοιο με την πρόταση Τσέκερς, αντιπροσωπεύει την πιο αισιόδοξη και γενναιόδωρη ανάγνωση της πολιτικής διακήρυξης, παρά ένα περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο για ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα. Συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει το κοινοβούλιο στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία του για την συμφωνία αποχώρησης…», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει στην Δημοσιονομική Επιτροπή την οικονομική ανάλυση για τις επιλογές που θα έχει το κοινοβούλιο ενόψει της ψηφοφορίας για την τελική συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά δεν περιλαμβάνονταν σε αυτή αναλύσεις για το backstop, για τα δημοσιονομικά, για τα οφέλη και τις απώλειες κατά εργασιακούς τομείς κ.α.

Η ψηφοφορία για το Brexit θα διεξαχθεί πριν από τις 21 Ιανουαρίου

Παράλληλα, το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν θα εγκρίνει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της στους δημοσιογράφους. Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί αργότερα σήμερα, όμως χθες η Μέι ανακοίνωσε ότι θα την αναβάλει και θα επιδιώξει επιπλέον διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι θα περάσει από το κοινοβούλιο.

Συνάντηση Μέρκελ με Μέι σήμερα για το Brexit

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) με την Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της βρετανικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέι επιδιώκει βελτιώσεις στην συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκε ήδη νωρίτερα σήμερα με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

«Μερικές φορές δεν τους καταλαβαίνω πια. Ξοδέψαμε τόσο χρόνο, τόση ενέργεια και δημιουργικότητα προκειμένου να διαπραγματευτούμε κάτι το οποίο ούτε στο Βερολίνο ούτε στις Βρυξέλλες επιθυμούμε. Κανένας δεν θέλει να φύγει η Βρετανία», δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ και τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας, καθώς επετεύχθη με δυσκολία. «Δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιο σημείο θα μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι ουσιαστικό και δεν γίνεται να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες», πρόσθεσε, για να τονίσει τέλος ότι οι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης δεν βρίσκονται στο Βερολίνο, αλλά στις Βρυξέλλες.

Για «απελπισμένη προσπάθεια απελευθέρωσης» έκανε λόγο ο πρώην Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας την έκτακτη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ που ζήτησε η βρετανίδα Πρωθυπουργός.