Ο ακροδεξιός Ολλανδός κόβει τα αστέρια της σημαίας της Ε.Ε.

Ο ακροδεξιός Ολλανδός κόβει τα αστέρια της σημαίας της Ε.Ε.

Οι Ολλανδοί υποψήφιοι του γύρισαν την πλάτη σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, καθώς έρχεται στη τέταρτη θέση. 

Ο Ολλανδός ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς, συνεχίζει να προκαλεί με ενέργειες που μοναδικό στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό. Ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας αποφάσισε να κόψει με ένα ψαλίδι ένα αστέρι από τη σημαία της Ε.Ε. και έπειτα πόζαρε υπερήφανος για το κατόρθωμά του.

Το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς, πρεσβεύει την υιοθέτηση σκληρότερης πολιτικής σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος και υποστηρίζει την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ.


Going Dutch Geert Wilders cuts star out of EU flag από stefanelonikitelo

Παρά το προβάδισμα του στις δημοσκοπήσεις, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι φέρεται να του γύρισαν την πλάτη, καθώς το ακροδεξιό κόμμα έρχεται τέταρτο στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll, πίσω από τρία άλλα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενωμένης Ευρώπης και του ευρώ.

Το ισλαμοφοβικό κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει μόλις 12,2% των ψήφων στο πρώτο exit poll που έγινε κατά τη ψηφοφορία της Πέμπτης στην Ολλανδία για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Με το ποσοστό αυτό, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας καταλαμβάνει μόλις τρεις από τις 26 έδρες της Ολλανδίας στο ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή δύο λιγότερες από όσες είχε πάρει το 2009.

Το Κόμμα του Βίλντερς, ο οποίος έχει μιλήσει πλείστες φορές στο παρελθόν με ρατσιστικές εκφράσεις κατά των μεταναστών, ευελπιστούσε να σχηματίσει μια ευρεία συμμαχία με το γαλλικό εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και άλλα ακροδεξιά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς εκτιμούσε ότι τα ποσοστά του θα ξεπερνούσαν το 23% στις ευρωεκλογές.

Το κεντροδεξιό κμμα των Χριστιανοδημοκρατών και το κεντρώο κόμμα Δημοκράτες 66 δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την κατάκτηση της πρωτιάς στις ευρωεκλογές, κερδίζοντας το 15% των ψήφων και αναμένεται να καταλάβουν από τέσσερις έδρες το καθένα, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου Ipsos, σε δείγμα 40.000 ψηφοφόρων, που μεταδόθηκε από την ολλανδική τηλεόραση.

«Η Ολλανδία ψήφισε μαζικά υπέρ της Ευρώπης» δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατών 66, Αλεξάντερ Ρεχτολντ.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αύξησε επίσης την εκλογική του δύναμη στο 12,3%, ξεπερνώντας τις ψήφους της ακροδεξιάς και αναμένεται να καταλάβει τρεις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, παρά τη δυσαρέσκεια που εισέπραξε από τους πολίτες για την αργή οικονομική ανάκαμψη της Ολλανδίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ολλανδία θα ανακοινωθούν το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής μαζί με τη ροή των αποτελεσμάτων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: 

Το φάντασμα της ακροδεξίας πάνω από την Ευρώπη

Η απόλυτη «κόλαση» στην Ευρώπη