Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο

Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο

Διαβάστε πώς θα τον ξεφορτωθείτε τους ενοχλητικούς πελάτες σας με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν είναι όλες οι συνεργασίες ανέφελες, ούτε όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες αποδοτικές. Πάνω απ’ όλα, ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο. Το Young Entrepreneur Council -μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Βοστόνη και με σκοπό τη βοήθεια των νέων επιχειρηματιών μέσω διευκολύνσεων, mentorship και πρόσβαση στη γνώση- ζήτησε από τα μέλη του να επισημάνουν και να αναλύσουν πότε ένας πελάτης είναι «τοξικός», καθώς και τον τρόπο να χωρίσουν οι δρόμοι σας χωρίς αντιδικίες.

Όταν προκαλεί το 80% των πονοκεφάλων σου

Ο κανόνας λέει πως το 20% των πελατών σας είναι υπεύθυνο για το 80% των πονοκεφάλων σας. Βρείτε ποιοι είναι αυτοί οι πελάτες, απαλλαγείτε από αυτούς και αφιερώστε την ενέργειά σας στους υπόλοιπους με τους οποίους έχετε καλή συνεργασία. Βγείτε έξω και βρείτε νέους πελάτες, μην κολλάτε σε εκείνους που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα.

Όταν το προϊόν σας απλώς δεν του ταιριάζει

Καμιά φορά αυτό που προσφέρετε δεν είναι το ιδανικό για αυτό που ο πελάτης ζητάει. Αν επιλέξετε να συνεχίσετε, το μόνο που θα πετύχετε είναι διαφωνίες και δυσαρέσκεια. Μπορείτε να «χωρίσετε» σαν φίλοι και ο πελάτης θα συνεχίσει να σας προτείνει σε άλλους όπου μπορεί να ταιριάζετε καλύτερα.

Όταν δεν σέβεται τους συνεργάτες σας

Όταν μιλάει άσχημα στους συνεργάτες σας ή δεν σέβεται το χρόνο και την προσπάθειά τους ζητώντας συνεχώς ανούσιες και χρονοβόρες αλλαγές σπαταλώντας το χρόνο τους και επιδεικνύοντας αναποφασιστικότητα, τότε είναι ώρα να τον αφήσετε πίσω σας.

Όταν παραβιάζουν τους όρους του συμβολαίου

Ένα σωστό συμβόλαιο προβλέπει τα πάντα, ακόμα και το «διαζύγιο». Αν στην πορεία δείτε πως δεν πάει άλλο με κάποιον πελάτη, εφαρμόστε τους όρους για να λύσετε τη συνεργασία. Αν το συμβόλαιό σας δεν έχει τέτοιους όρους καλέστε τον δικηγόρο σας και τροποποιήστε το αμέσως.

Όταν γνωρίζετε πόσο αξίζετε

Όταν η αξία σας είναι χαμηλή ίσως έχει νόημα να επενδύσετε χρόνο και προσπάθεια για το οικονομικό αποτέλεσμα που έχετε συμφωνήσει. Όταν όμως η αξία σας έχει ανεβεί και ο χρόνος σας κοστίζει κυριολεκτικά πολύ χρήμα, ίσως η πολλή προσπάθεια για χαμηλό αντίτιμο δεν έχει πια επιχειρηματικό νόημα.

Ο κανόνας των έξι μηνών

Όταν φτάσει η ώρα που πραγματικά κόβετε κάθε δεσμό με έναν πελάτη, τότε πιθανότατα θα έπρεπε να το είχατε κάνει έξι μήνες πριν. Θυμηθείτε τα σημάδια στο παρελθόν και ψάξτε τα στους άλλους πελάτες. Μην αφήσετε απλώς εκείνους τους πελάτες που δεν φέρνουν πολλά χρήματα, αφήστε εκείνους που προκαλούν τους περισσότερους μπελάδες.

Όταν δεν ταιριάζουν οι φιλοσοφίες σας

Οι εταιρείες είναι σαν τις σχέσεις, δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν όταν ο καθένας έχει διαφορετικές αξίες και στόχους. Ενημερώστε με θάρρος τον πελάτη πως το ταίριασμά σας δεν είναι και τόσο αποδοτικό και ότι πιθανόν να πρέπει να ψάξει κάπου αλλού – προτείνετέ του και εσείς εναλλακτικές.