Ο θάνατος του multitasking

Ο θάνατος του multitasking

Γιατί το multitasking είναι μια κακή ιδέα.

 

του Τζόναθαν Βάνιαν

Το να θυμάσαι κάθε λέξη της ιστορικής ομιλίας του Αβραάμ Λίνκολν στο Gettysburg είναι δύσκολο. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν έχεις περισπασμούς.

Στο συνέδριο Brainstorm Health του Fortune στο Σαν Ντιέγκο, την περασμένη Τρίτη, ο επικεφαλής περιεχομένου της Time Inc. και πρόεδρος του Fortune, Άλαν Μάρεϊ, προσπάθησε να γράψει από μνήμης τη διάσημη ομιλία της εποχής του Αμερικανικού Εμφύλιου ενώ την ίδια στιγμή μιλούσε τηλεφωνικά με τον CEO της Cleveland Clinic, Τόμπι Κόσγκροουβ.

Ο σκοπός της επίδειξης ήταν να καταδειχθεί ότι οι άνθρωποι «δεν είναι πολύ καλοί με το multitasking» και ότι ακόμη και η προσπάθεια να κάνουμε μόνο δύο πράγματα ταυτόχρονα «δεν είναι καθόλου εύκολη», δήλωσε ο συντάκτης του Fortune Κλίφτον Λιφ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος μετατοπίζει την προσοχή του περίπου 565 φορές την ημέρα, καθώς η τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook έχουν γίνει όλο και περισσότερο μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων, πρόσθεσε αργότερα ο Λιφ.

Πριν την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κόσγκροουβ, ο Μάρεϊ φάνηκε να είναι άνετος μπροστά στο κοινό καθώς έγραψε την ομιλία σ’ έναν φορητό υπολογιστή. Αλλά μόλις ο Κόσγκροουβ άρχισε να βομβαρδίζει τον Μάρεϊ με ερωτήσεις, η συγκέντρωση του Μάρεϊ εξαφανίστηκε.

«Φαίνεται σαν να έχεις σταματήσει», σημείωσε ο Λιφ καθώς ο Μάρεϊ προσπαθούσε να επικεντρωθεί στο γράψιμο ενώ ο Κόσγκροουβ συνέχισε να του απευθύνει ερωτήσεις ως προς τον ηγετικό του ρόλο στην Time, Inc.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μάρεϊ δυσκολεύτηκε να ακούει και να γράφει την ίδια στιγμή και παραδέχτηκε ότι είχε πρόβλημα στο να θυμηθεί και να γράψει την ομιλία.

«Τώρα ξέρω ότι μάλλον θα προτιμούσα να κάνω την επίδειξη εικονικής πραγματικότητας», αστειεύτηκε ο Μάρεϊ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι συμμετείχε στην επίδειξη για το multitasking και όχι σε μια άλλη επίδειξη.

Τελικά, μερικές φορές βοηθά να κάτσετε και να επικεντρωθείτε στο εκάστοτε καθήκον σας, αντί να κάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Διαβάστε ακόμα: «Πολυεργαλείο» στο γραφείο; Όχι, ευχαριστώ!