Ο Τσακαλώτος ενημερώνει το Eurogroup για τις μεταρρυθμίσεις

Ο Τσακαλώτος ενημερώνει το Eurogroup για τις μεταρρυθμίσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) συνομιλεί με τον Επίτροπο Οικονομίας, Pierre Moscovici (A) κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015. «Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις όντας μέλος της ευρωζώνης»,δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.«Οι συζητήσεις χθες,τόνισε,ήταν μακρές και δύσκολες και σήμερα θα επικεντρωθούμε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν,προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα». ΑΠΕ-ΜΠΕ/EU COUNCIL/Tashana BATISTA

Ποιες εξελίξεις αναμένονται στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ενώ την Τρίτη αναμένονται και πάλι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup  θα είναι σύντομη και «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα», σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Όπως ο ίδιος ανάφερε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το επόμενο πακέτο προαπαιτουμένων που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την προετοιμασία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και την τιμολόγηση των εξετάσεων διαγνωστικών κέντρων (διαβάστε αναλυτικά).

Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, τα ζητήματα που φαίνεται να έχουν καθυστερήσει είναι ο ΑΔΜΗΕ και τα κόκκινα δάνεια, όμως και οι δύο πλευρές δηλώνουν δημόσια ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρά ζητήματα εμπλοκής για τη συνέχεια του προγράμματος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το καυτό ζήτημα του ασφαλιστικού δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το πακέτο των μέτρων, όμως ήδη πληροφορίες από την Παρασκευή κάνουν λόγο για αίτημα των δανειστών να επιβληθούν οριζόντιες περικοπές συντάξεων είτε για όλους, είτε για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.