Ο Τσακαλώτος «θολώνει» την καθαρή έξοδο του Τσίπρα

Ο Τσακαλώτος «θολώνει» την καθαρή έξοδο του Τσίπρα

H αναστάτωση από τις δηλώσεις  του Έλληνα ΥΠΟΙΚ για τη μεταμνημονιακή εποχή και οι διευκρινήσεις.

Στη Σόφια βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να παρουσιάσει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος.

H χθεσινή πάντως συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου στους Financial Times προκάλεσε πολλές συζητήσεις και …αναταραχή στην κυβέρνηση.

Ούτε λίγο…ούτε πολύ ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ άφησε να εννοηθεί ότι η «καθαρή» έξοδος δεν είναι τόσο απλή υπόθεση και ότι θα υπάρχει αυστηρό σύστημα μεταμνημονιακής εποπτείας και μετά το τέλος του προγράμματος.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι αξιολογήσεις της ΕΕ θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια. «Είναι πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», δήλωσε στους Financial Times.

Ήδη από τη ΝΔ έσπευσαν να κάνουν λόγο για κυνική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας ότι αυτό που τελειώνει πραγματικά τον Αύγουστο, είναι τα δάνεια από τους εταίρους, δεν τελειώνουν, όμως, ούτε τα Μνημόνια, ούτε η εποπτεία.

Η ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου – σύμφωνα με τη ΝΔ – αποκάλυψε την αλήθεια και κατέστρεψε ταυτόχρονα το αφήγημα του κ. Τσίπρα, αφού όχι μόνο θα συνεχιστεί η στενή εποπτεία, αλλά και η επιβολή πρόσθετων μνημονιακών μέτρων ύψους 5,2 δις ευρώ.

Τον τόνο έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος έβαλε ευθέως εναντίον του Πρωθυπουργού, μιλώντας σε εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων του Κόμματος με θέμα «Λαϊκές Αγορές: Λειτουργία και Κοινωνική Προσφορά».

Ο Κυριάκος Μητσοτακης έκανε λόγο για «το τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα, ότι δηλαδή στις 20 Αυγούστου τελειώνουν οι δυσκολίες και η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια. «Το τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπα είναι η δήθεν “καθαρή έξοδος”. Μέχρι και γραβάτα είναι ικανός να βάλει ο κ. Τσίπρας για να μας πει ότι έβγαλε τη χώρα από τα αδιέξοδα», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι έχει ήδη βάλει την υπογραφή του στο 4ο Μνημόνιο που φέρνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, από 1/1/2019, αλλά και μείωση του αφορολόγητου την οποία ήδη έχει ψηφίσει.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Μετά το θόρυβο των δηλώσεων του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, κύκλοι του υπουργείου έκανα λόγο για  «πολιτικά ευφάνταστες» ερμηνείες των δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους Financial Times.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν τα εξής:

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη”». Αυτό το “συν κάτι ακόμη”, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, ενδεχομένως να αφορά σε μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο.

Τη χθεσινή δήλωση Τσακαλώτου «μαζεύει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος απέδωσε σε σκοπιμότητα της ΝΔ και σε «δημοσιογραφία της κακιάς ώρας» την όποια αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, τον Αύγουστο του 2018 ξεκινά μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα, γεγονός που κατά τη γνώμη του επιβεβαίωσε κατά την επίσκεψή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη Ν.Δ και στα «συγκροτήματα Τύπου που τη στηρίζουν», τα οποία -όπως ανέφερε- «δυσκολεύονται να κατανοήσουν» αυτό που συμβαίνει και αφορά στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

«Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς με τη δημοσιογραφία της κακιάς ώρας και τη δημοσιογραφία σκοπιμότητας. Ο κ. Γιούνκερ ήταν πάρα πολύ καθαρός χθες» ισχυρίστηκε  ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ενώ ερωτηθείς στο κατά πόσο υπάρχει διαφορετική οπτική μεταξύ κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, ο εκπρόσωπος τόνισε:

«Δεν υπάρχει καμιά διαφορετική οπτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Διάβασα μια σειρά από αναλύσεις, οι οποίες θα έλεγα ότι είναι μάλλον άστοχες γιατί ο κ. Τσακαλώτος στο σχόλιό του στους Financial Times, σε καμία περίπτωση δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο».