Ο Τζούλιαν Ασάνζ φλερτάρει έντονα με την πολιτική

Ο Τζούλιαν Ασάνζ φλερτάρει έντονα με την πολιτική

Κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού εδώ και ένα χρόνο καταστρώνει τα σχέδια του. 

Παρόλο που από τον Ιούνιο του 2012 ζει μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ο Τζούλιαν Ασάνζ αποφάσισε να υλοποιήσει τις σκέψεις του για να συμμετάσχει στην πολιτική σκηνή της Αυστραλίας. Έτσι, ίδρυσε το The WikiLeaks Party, με το οποίο θα κατέβει φέτος το χειμώνα στις εκλογές της Γερουσίας.

Το κόμμα του θα έχει επτά υποψήφιους σε τρεις από τις έξι συνολικά πολιτείες της Αυστραλίας. Ο ίδιος o Ασάνζ στοχεύει σε μια θέση στη Γερουσία εκπροσωπώντας την πολιτεία της Βικτώρια.

Οι βασικές αξίες του κόμματος του είναι, όπως δήλωσε ο ίδιος στους New York Times, «η διαφάνεια, η ευθύνη και η δικαιοσύνη». Με βάση αυτές θα εξετάζει, εφόσον εκλεγεί, όλα τα σημαντικά ζητήματα για τους Αυστραλούς, όπως είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η χορήγηση ασύλου και η περιβαλλοντική πολιτική. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί πως θα παρέχει στους νομοθέτες ένα εργαλείο με το οποίο θα μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα όλες τις περιπτώσεις διαφθοράς που συναντούν.

Η πιθανότητες να εκλεγεί είναι περισσότερες από ότι θα περίμενε κανείς. Σε μια δημοσκόπηση εθνικής εμβέλειας που έγινε πριν από λίγους μήνες, το 26% των ερωτηθέντων απάντησε πως σκέφτεται να ψηφίσει τον Τζούλιαν Ασάνζ ή τους υπόλοιπους υποψήφιους του The WikiLeaks Party. Στην ίδια ερώτηση, ένα 10% δήλωσε αναποφάσιστο.

Στην περίπτωση που καταφέρει να μπει στη Γερουσία, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα του αν θα μπορέσει να βρεθεί στην Αυστραλία για να αναλάβει τα καθήκοντα του. Βλέπετε, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού και είναι έτοιμες να τον συλλάβουν μόλις βγει από εκεί. Ο λόγος είναι πως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει αποφασίσει την έκδοση του στη Σουηδία, όπου καταζητείται για ανάκριση σχετικά με κάποιες κατηγορίες βιασμού.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αυστραλίας, αν εκλεγεί ο ίδιος θα πρέπει βρεθεί στη χώρα το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου του 2014. Αν μέχρι τότε παραμείνει μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού -κάτι που δεν είναι απίθανο- ή οπουδήποτε αλλού εκτός της Αυστραλίας, η Γερουσία έχει το δικαίωμα να του δώσει παράταση δύο μηνών. Μετά και από αυτή την προθεσμία, το κόμμα του θα πρέπει να βάλει κάποιον άλλο στη θέση του.

Για τον Aσάνζ, η θέση του γερουσιαστή ικανοποιεί δύο στόχους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα μπορεί να πιέσει τις ΗΠΑ για να τις αφήσουν στην άκρη, τουλάχιστον για τη διάρκεια της θητείας του. Δεύτερον, ο ίδιος θα έχει λόγο στις αποφάσεις της κυβέρνησης, φέρνοντας περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική ζωή της πατρίδας του.

Όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες εκλογές αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον για τον υπόλοιπο κόσμο που παρακολουθεί τις κινήσεις του ιδρυτή του WikiLeaks.