Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιμένει στην αρχική πρόταση των θεσμών

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιμένει στην αρχική πρόταση των θεσμών
Greek Prime Minister Alexis Tsipras walks with European Commission President Jean-Claude Juncker (L) ahead of a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, June 3, 2015. Greece's international creditors signalled on Wednesday they were ready to compromise to avert a default even as Athens warned it might skip an IMF loan repayment due this week. REUTERS/Francois Lenoir - RTR4YPF8

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, ο πρόεδρος της Κομισιόν μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Να εργαστεί πάνω στην πρόταση που παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Το πρακτορείο επικαλείται πληροφορίες από πηγή της ΕΕ, η οποία δήλωσε πως «η δημοσιονομική κατάσταση που περιλαμβάνει την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα είναι ζητήματα κλειδιά που πρέπει να επιλύσουμε». Πρόσθεσε ακόμα πως μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και εργασίας, «αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να επιλύσει η ελληνική πλευρά και να έρθει με καθαρές προτάσεις που ευθυγραμμίζονται με τα νούμερα που της έχουν δοθεί».

Η ευρωπαϊκή πηγή πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει στα μέτρα που είναι αναγκαία και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για τις τελικές διαπραγματεύσεις ενόψει του Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Το ΜΝΙ αναφέρει ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια από πλευράς του.

Μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε πως το μήνυμα που στάλθηκε στον κ. Τσίπρα κατά την διάρκεια της τριμερής συνάντησης με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν ότι πρέπει να «γίνει πιο ξεκάθαρος στις θέσεις του και ποιος είναι ο στόχος του» και ότι «πρέπει να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει».

«Υπήρξε συμφωνία να πουν στους Έλληνες ότι είναι δικό τους θέμα τώρα να κάνουν εφικτή την συμφωνία, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερες παραχωρήσεις» πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times αναφέρουν πως κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας και ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβουν τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στο «Brussels Group». O κ. Tσίπρας θα επιβλέπει «την όλη διαδικασία» με την ελπίδα να διασφαλίσει μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, είπε ο αξιωματούχος.

Οι FT σχολιάζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση στέλνει τις τελευταίες ημέρες μηνύματα σε «ιδιωτικό» επίπεδο ότι είναι ώρα κοπούν οι συνομιλίες και να υιοθετηθεί μια πιο σκληρή «take it or leave it» στάση. Επικαλούμενοι τρεις ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, Γερμανοί ηγέτες διεμήνυσαν σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν πέρα από την συμβιβαστική πρόταση που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γιούνκερ εκ μέρους των πιστωτών της Ελλάδας.

Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, ένας Γερμανός αξιωματούχος που εμπλέκεται στη συζήτηση δήλωσε πως παραμένουν διαφορές μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το πώς θα προσεγγίσουν αυτή την αντιπαράθεση. «Η Μέρκελ είναι ακόμα δεσμευμένη στο να αποτρέψει το Grexit, παρότι αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες η αμφιβολία της για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευτεί», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.