Ο Ζούκερμπεργκ υπόσχεται να θυσιάσει το κέρδος για την ασφάλεια

Ο Ζούκερμπεργκ υπόσχεται να θυσιάσει το κέρδος για την ασφάλεια
epa05180317 Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the Facebook Innovation Hub in Berlin, Germany, 25 February 2016. Zuckerberg presented studies on Artificial Intelligence inter alia. Mark Zuckerberg, founder and chief executive of the social networking giant Facebook, has arrived in Berlin for two days of talks as Germany debates how to tackle online xenophobia and hate speech amid an influx of refugees. Facebook agreed in December 2015 to abide by German laws on hate speech on their sites in Germany, responding to complaints by the government that they are too slow to take down xenophobic abuse posted online. EPA/KAY NIETFELD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνυμα προς τους επενδυτές του αποφάσισε να στείλει ο CEO, καθώς η νέα στρατηγική της εταιρείας αναμένεται να επηρεάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Η Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη πως οι πωλήσεις της κατά το τρίτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση 50% σε σχέση την ίδια περίοδο πέρυσι, αγγίζοντας τα 10 δισ. δολάρια, ενισχυμένες από την καλή πορεία των διαφημιστικών προϊόντων, ενώ τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 79% και έφτασαν τα 4,7 δισ.

Επηρεασμένος, ωστόσο, από τη χθεσινή κατάθεση εκπροσώπου της Facebook στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για το θέμα της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, ο CEO Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να ενημερώσει τους επενδυτές της εταιρείας πως τα κέρδη δεν θα κινηθούν σε ίδια επίπεδα το υπόλοιπο έτος. Και αυτό γιατί η εταιρεία προχωρά με το στρατηγικό σχέδιο επένδυσης στον τομέα της ασφάλειας.

«Εξετάζουμε σοβαρά το θέμα της πρόληψης της κατάχρησης στις πλατφόρμες μας. Επενδύουμε τόσο πολύ στην ασφάλεια που θα επηρεαστεί σίγουρα η κερδοφορία μας. Η προστασία της κοινότητάς μας είναι πιο σημαντική από την αύξηση των κερδών μας», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ήθελα οι επενδυτές μας να το ακούσουν αυτό απευθείας από μένα», είπε ο Ζούκερμπεργκ ακόμη, προσθέτοντας πως πιστεύει πως η στρατηγική της εταιρείας «θα κάνει την κοινωνία μας πιο δυνατή».

Η ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια κλήσης προς τους επενδυτές ήρθε την ώρα που ανώτατο στέλεχος της Facebook κατέθετε στην επιτροπή του Κογκρέσου για τον τρόπο με τον οποίο Ρώσοι παράγοντες εκμεταλλεύτηκαν τα αμερικανικά μέσα δικτύωσης για να επηρεάσουν την έκβαση των περσινών αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

«Έχω εκφράσει πόσο εκνευρισμένος είμαι για το ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο μας για να σπείρουν δυσπιστία. Αυτό που έκαναν είναι λάθος και δεν πρόκειται να το δεχτούμε», είπε ο Ζούκερμπεργκ, προσθέτοντας: «Το εννοώ απόλυτα αυτό».

Όπως εξήγησε ακόμη ο Ζούκερμπεργκ, η προστασία του Facebook «ξεπερνά τις εκλογές. Σημαίνει πως θα ενισχύσουμε όλα τα συστήματά μας για την πρόληψη κατάχρησης».

Στο Κογκρέσο χθες, οι εκπρόσωποι των Facebook, Twitter και Google κλήθηκαν να απαντήσουν σε πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση των πλατφόρμων τους μέσω διαφημίσεων και posts από κακόβουλους παράγοντες.

Ο γενικός σύμβουλος της Facebook, Κόλιν Στρετς, δήλωσε σε μία από τις ακροάσεις ότι η εταιρεία του διαθέτει 10.000 υπαλλήλους που εργάζονται στον τομέα της ασφάλειας και μέχρι το 2018 θα προσθέσει ακόμη 20.000. Δεν είναι ξεκάθαρο, όμως, πόσοι από αυτούς τους υπαλλήλους θα είναι πλήρους απασχόλησης στην εταιρεία ή εργαζόμενοι μέσω εταιρειών ανάθεσης έργου.

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε πως η εταιρεία θα επενδύσει επίσης περισσότερο στις ομάδες των μηχανικών που εστιάζουν στην ασφάλεια και τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Όπως είπε, οι επενδύσεις αυτές δεν είναι σημαντικές μόνο για την εταιρεία, αλλά «αποτελούν μέρος της ευθύνης μας προς την κοινωνία».

Η ενίσχυση, πάντως, των επενδύσεων στην ασφάλεια αντικατοπτρίζει πλήρως την πρόκληση της «επιτήρησης» ενός κοινού δισεκατομμυρίων χρηστών. Το Facebook αυτή τη στιγμή διαθέτει 2,07 δισ. μηνιαίους χρήστες και 1,37 δισ. καθημερινούς χρήστες.

«Η κοινότητά μας συνεχίζει να μεγαλώνει και η επιχείρησή μας πάει καλά. Τίποτα, όμως, δεν έχει σημασία αν οι υπηρεσίες μας χρησιμοποιούνται με τρόπους που δεν φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους», κατέληξε ο CEO της Facebook.