Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο CEO της PepsiCo

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο CEO της PepsiCo

Ο Ramón Laguarta, ο οποίος κατάγεται από τη Βαρκελώνη, βρίσκεται στην PepsiCo τα τελευταία 22 χρόνια.

της Alice Tozer

Η διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo, Indra Nooyi, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση της (επισήμως θα φύγει στις 3 Οκτωβρίου) και θα τη διαδεχθεί ο μέχρι πρότινος Νο. 2 στην εταιρική ιεραρχία, Ramón Laguarta, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την περασμένη Δευτέρα. Η Nooyi ηγήθηκε της PepsiCo, μητρικής εταιρίας της Pepsi, της Frito-Lay, της Tropicana, της Gatorade και της Quaker, τα τελευταία 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 80%. Στα 53 χρόνια της ιστορία της, η Pepsi επιλέγει διευθύνοντες συμβούλους που προέρχονται αποκλειστικά από τα ενδότερα της εταιρείας.

Ιδού πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Ramón Laguarta:

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος έχει μακρά ιστορία στην PepsiCo

Ο Laguarta, ο οποίος κατάγεται από τη Βαρκελώνη, βρίσκεται στην PepsiCo τα τελευταία 22 χρόνια. Οι προηγούμενες θέσεις του ήταν διευθύνων σύμβουλος Ευρώπης και Υποσαχάριας Αφρικής, πρόεδρος της PepsiCo Ανατολικής Ευρώπης, εμπορικός αντιπρόεδρος της PepsiCo Ευρώπης, γενικός διευθυντής της Iberia Snacks and Juices, και γενικός διευθυντής της Greece Snacks στην Ελλάδα.

Ο Laguarta εργαζόταν προηγουμένως για την Chupa Chups S.A.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη δημοφιλή εταιρεία (γνωστή κυρίως για τα γλειφιτζούρια), ο Laguarta βρέθηκε σε αρκετές διεθνείς θέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Ισπανία, ανήκει σήμερα στην ιταλο-ολλανδική πολυεθνική Perfetti Van Melle.

Σπούδασε στις ΗΠΑ και μιλά πολλές γλώσσες

Ο Laguarta κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Thunderbird στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, καθώς και MBA από τη Σχολή Επιχειρηματικών Σπουδών ESADE στη Βαρκελώνη. Μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά και ελληνικά.

Η έλευση του Laguarta ως νέου CEO της PepsiCo μειώνει περαιτέρω τον αριθμό των ατόμων από μειονοτικές ομάδες που ηγούνται εταιρειών στη λίστα Fortune 500

Η απερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος Indra Nooyi, γεννημένη στην Ινδία, ήταν μία από τις ελάχιστες γυναίκες CEO μειονοτικής καταγωγής στις ΗΠΑ. «Μεγαλώνοντας στην Ινδία, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα είχα την ευκαιρία να ηγηθώ μιας τέτοιας καταπληκτικής εταιρείας», ανέφερε σε δήλωσή της. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό λευκοί και άνδρες.

Ο Laguarta θεωρείται από τη Nooyi ως «το κατάλληλο πρόσωπο για να χτίσει πάνω στην επιτυχία μας»

Η Nooyi έχει πίστη στον διάδοχό της, επισημαίνοντας στη δήλωσή της τα εξής: «Είναι ένα καταπληκτικό στέλεχος με μακρά πορεία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων. Έχει βαθιά κατανόηση των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων των καταναλωτών και άλλων κρίσιμων τάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο».