Όλο το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τις «κρυφές» καταθέσεις

Όλο το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τις «κρυφές» καταθέσεις

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Της Μαρίνας Φούντα

Πίσω από τα εξόφθαλμα «πισωγυρίσματα» του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την επιβολή ή μη μικρού τέλους στην ανάληψη μετρητών από τα ATMs, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, αποκάλυψε την Τρίτη όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αδήλωτες καταθέσεις.

Μπορεί εκείνο που πρωτοστάτησε χθες να ήταν ο πανικός που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών – πρόταση τελικά η οποία αποσύρθηκε άρον άρον –  ωστόσο τη δική του βαρύτητα έχει όλο το σχέδιο για τη φορολόγηση των «κρυφών» καταθέσεων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε:

– Την καταβολή φόρου 15% για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού

– Την καταβολή φόρου 30% για τη τη νομιμοποίηση των καταθέσεων που βρίσκονται σε εγχώριες τράπεζες.

Όπως αποκάλυψε ο Γ. Βαρουφάκης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τάχιστα σε νομοθετική ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Κατά τις πληροφορίες, στο σκέλος εκείνο που αφορά τις αδήλωτες καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, η ελληνική πλευρά αναμένεται να υιοθετήσει το μοντέλο που θα εφαρμοστεί για τις καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στις βασικές αρχές του εν λόγω μοντέλου με την Ελβετία.

Επομένως, βάσει του συγκεκριμένου μοντέλου, θα υπάρξει δυνατότητα για όσους διαθέτουν καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας να τις νομιμοποιήσουν, απαλλασσόμενοι από την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν, πληρώνοντας όμως φόρο.

Οι εν λόγω καταθέτες θα απαλλάσσονται από διώξεις για φοροδιαφυγή, όχι όμως για άλλα ποινικά αδικήματα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Το ίδιο ακριβώς σύστημα νομιμοποίησης και με τον ίδιο συντελεστή – 15% – θα ισχύσει για όλους όσους διαθέτουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός συντελεστής να ανέλθει στο 30%.

Πάντως, όπως διεμήνυσε ο Γ. Βαρουφάκης, το ακριβές ύψος των δύο φορολογικών συντελεστών θα αποφασιστεί μετά τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει τα επόμενα 24ωρα.

Πηγή: news247.gr