Ομπάμα και Πούτιν τα είπαν για την Ουκρανία

Ομπάμα και Πούτιν τα είπαν για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Παρασκευής για να συζητήσουν μια αμερικανική διπλωματική πρόταση με στόχο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών διήρκησε περίπου μία ώρα. Ο Πούτιν «πρότεινε να μελετηθούν τα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η διεθνής κοινότητα για να συνεργαστεί με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν να συζητηθούν «προσεχώς οι συγκεκριμένες παράμετροι» της συνεργασίας τους από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τον Τζον Κέρι και τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για «τους εξτρεμιστές που προχωρούν ατιμώρητοι σε ενέργειες εκφοβισμού των φιλειρηνικών κατοίκων, των θεσμών και των δυνάμεων της τάξης σε πολλές περιοχές (της Ουκρανίας) και στο Κίεβο». Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στην Υπερδνειστερία, την περιοχή του Μόλδοβα που κατοικείται από ρωσόφωνους, την ώρα που η χώρα αυτή βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στην ντε φάκτο κατάσταση πολιορκίας στην οποία βρίσκεται η Υπερδνειστερία, γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής» και είναι επιζήμιο για την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Ζήτησε επίσης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Μόλδοβα, της Υπερδνειστερίας, του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας και, έχοντας ρόλο παρατηρητή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρόταση θα αποτελέσει το αντικείμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ των επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας, του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία από το Ριάντ όπου ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «πρότεινε στον Πούτιν να δώσει μια σαφή απάντηση εγγράφως» στην αμερικανική πρόταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Αυτή η συνομιλία μετά από πρωτοβουλία του Πούτιν είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τη ρωσική υποστήριξη για μια διπλωματική λύση, με βάση την οποία διεθνείς παρατηρητές θα εγγυώνται ότι οι ρωσόφωνοι πολίτες της περιοχής της Κριμαίας θα προστατεύονται και ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την οδό της διπλωματίας στις στενές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τάσσονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν παραταχθεί κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Αυτό το αίτημα επανέλαβε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Μια διπλωματική λύση «παραμένει πιθανή μόνο εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν λάβει περαιτέρω μέτρα που θα παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υιοθετεί την προσέγγιση της συγκράτησης και της αποκλιμάκωσης απέναντι στην κρίση (. . .) και πίεσε τη Ρωσία να υποστηρίζει αυτήν τη διαδικασία και να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής συγκέντρωσης στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία».

«Υπό επιτήρηση» η ρωσική οικονομία
Υπό «επιτήρηση» με ορατή την απειλή της μείωσης του αξιόχρεου της οικονομίας της, θέτει τη Ρωσία, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η απειλή για μείωση της βαθμολογίας του αξιόχρεου της Ρωσίας, προκύπτει εξ αιτίας των επιπτώσεων από την ουκρανική κρίση και μια πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής ικανότητας αξιολογεί τη ρωσική οικονομία στη βαθμίδα Baa1, αλλά “υπό επιτήρηση για μείωση”, όπως ανέφερε σε δήλωσή του, επικαλούμενος την «αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Πούτιν: «Στην Κριμαία δείξαμε θάρρος»

Ομπάμα: Οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν επιπτώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη