Ομπάμα: «Μια ελληνική χρεοκοπία δεν απειλεί σοβαρά την αμερικανική οικονομία»

Ομπάμα: «Μια ελληνική χρεοκοπία δεν απειλεί σοβαρά την αμερικανική οικονομία»

Η Αμερική συνεχίζει, ωστόσο, να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος και να αναζητεί λύση.

Μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα προκαλέσει υπερβολικές αντιδράσεις στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα. Αυτό υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξηςTύπου που πραγματοποιεί μαζί με την Ντίλμα Ρούσεφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψη της προέδρου της Βραζιλίας στον Λευκό Οίκο.

«Με άλλα λόγια, για τον αμερικανικό λαό, δεν είναι κάτι που πιστεύουμε πως μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο σοκ», ανέφερε ο Μπάρακ Ομπάμα. «Αλλά προφανώς είναι πολύ οδυνηρό για τον ελληνικό λαό και μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στα ποσοστά ανάπτυξης της Ευρώπης.» Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη των γεγονότων όλη την χρονιά.

Όπως πρόσθεσε η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο οικονομικά και χρειάζεται να βρει έναν δρόμο προς την επάνοδό της στην ανάπτυξη, μένοντας παράλληλα εντός της ευρωζώνης. O Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως είναι σημαντικό να γίνουν σχέδια για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης δυσμενούς εξέλιξης. Για τον Ομπάμα, είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους θεσμούς ώστε να εξασφαλισθεί πως οι όποιες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές θα ξεπεραστούν το ταχύτερο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε, τέλος, ικανοποιημένος από τη μετριοπαθή, μέχρι στιγμής, αντίδραση των αγορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters