Όταν ο Γουόρεν Μπάφετ επέλεξε τη λάθος εταιρεία

Όταν ο Γουόρεν Μπάφετ επέλεξε τη λάθος εταιρεία
Photo:

Ο σιδηρόδρομος που κερδίζει περισσότερα από τη Google.

Όταν το 2009 ο Γουόρεν Μπάφετ αποφάσισε να μπει για τα καλά στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, είχε να επιλέξει ανάμεσα στη Union Pacific και την Burlington Northern Santa Fe, γνωστή ως BNSF. Και οι δύο είναι κυρίαρχες στην αγορά των δυτικών ΗΠΑ και μεταφέρουν τη συντριπτική πλειονότητα των εμπορευμάτων σε 23 πολιτείες, από τη Δυτική Ακτή μέχρι το Σικάγο και τη Νέα Ορλεάνη.

Επέλεξε τη δεύτερη, κίνηση που καταγράφηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά του λάθη. Όχι επειδή η BNSF είναι ζημιογόνα, κάθε άλλο, αλλά επειδή η Union Pacific είναι πολύ περισσότερο κερδοφόρος.

Η Union Pacific παράγει κέρδη σε βαθμό που μόνο οι πιο επιτυχημένες εταιρείες του Fortune 500 πετυχαίνουν. Το 2014 είχε κέρδη 5,18 δισ. δολάρια από πωλήσεις 24 δισ. δολαρίων με λόγο κερδών/εσόδων 21,6%, όσο και η Apple. Στο συγκεκριμένο λόγο, έχει καλύτερες επιδόσεις από κολοσσούς όπως οι J.P. Morgan, Goldman Sachs, Intel, Google και Pfizer.

Οι μέτοχοι της UP είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν σε αξία κατά 746% από το 2005 και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι πλέον στα 91 δισ.δολάρια, περισσότερα από όσα οι αεροπορικές American Airlines, Delta και United-Continental μαζί.

Η UP μεταφέρει οτιδήποτε μεταφέρεται, αλλά τα μεγαλύτερά της κέρδη οφείλονται στο κάρβουνο -που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ για παραγωγή ηλεκτρισμού- στο πετρέλαιο, τα χημικά, τα αυτοκίνητα και γενικά στα καταναλωτικά αγαθά. Η μείωση των τιμών του πετρελαίου και η στροφή των ηλεκτροπαραγωγών εργοστασίων στην καύση φυσικού αερίου μείωσε τα έσοδά της το 2015, αλλά αναμένεται να ισορροπήσει αφού, ουσιαστικά, αποτελεί ολιγοπώλιο με την BNSF και έχει τη δυνατότητα να ορίζει τις τιμές με βάση αυτή την πραγματικότητα και να κρατάει το περιθώριο κέρδους της όσο γίνεται ψηλότερα.

Το 2002 η UP επένδυσε σε εξοπλισμό 2,2 δισ. δολάρια. Το 2015 ο αριθμός αυτός θα είναι 4,2 δισ. και μάλιστα αναμένεται να επιστρέψει σημαντικά αυξημένος με τη μορφή κερδών, καθώς αυτό είναι που η UP ξέρει να κάνει καλύτερα από όλους τους ανταγωνιστές της.

Κλειδί της επιτυχίας είναι η προσεκτική επένδυση υπό την επίβλεψη ενός ειδικού τμήματος που λέγεται σχεδιασμός δικτύου. Ένα σύστημα του οποίου οι 70 αναλυτές μελετούν την αγορά και τη χρήση κάθε μηχανής, κάθε βαγονιού, κάθε μέτρου σιδηροτροχιάς και κάθε συμβολαίου μεταφοράς και δεν εγκρίνουν τίποτα που δεν θα φέρει πίσω τουλάχιστον το 15% της επένδυσης.

Οι μεταφορές με κοντέινερ είναι ένα σημαντικό κομμάτι των εργασιών της. Σε αυτές, έτοιμα προϊόντα (π.χ. τηλεοράσεις, υπολογιστές, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά) μεταφέρονται από το λιμάνι εισαγωγής ή το εργοστάσιο παραγωγής απευθείας στο κατάστημα πώλησης. Εκεί η UP ανταγωνίζεται τα φορτηγά. Στις μεγάλες αποστάσεις κερδίζει πάντα, αφού το τρένο μεταφέρει έναν τόνο φορτίου σε 1.000 χλμ απόσταση καταναλώνοντας μόλις ένα γαλόνι πετρελαίου, το φορτηγό με ένα γαλόνι θα το πάει μόνο 180 χλμ.

Οι μεταφορές με κοντέινερ αντιπροσωπεύουν το 20% των εσόδων της Union Pacific και αυξάνονται με ρυθμό 6% ετησίως. Το 2021 θα φέρνει $3,76 δισεκατομμύρια.

Επιπλέον, επειδή κατέχει μερίδιο στη μεξικάνικη σιδηροδρομική εταιρεία Ferromex, και επειδή πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια στο Μεξικό, η UP μεταφέρει τα 2/3 των αυτοκινήτων που το Μεξικό εξάγει στις ΗΠΑ.

Τελικά, ο Γουόρεν Μπάφετ έπρεπε να αγοράσει άλλη σιδηροδρομική εταιρεία…

Διαβάστε ακόμη: 

Ο άνθρωπος που έγινε πλουσιότερος από τον Γουόρεν Μπάφετ