Όταν ο Τιμ Κουκ έχασε την ψυχραιμία του

Όταν ο Τιμ Κουκ έχασε την ψυχραιμία του
Apple CEO Tim Cook laughs during a Senate homeland security and governmental affairs investigations subcommittee hearing on offshore profit shifting and the U.S. tax code, on Capitol Hill in Washington, May 21, 2013. Apple Inc's chief executive officer defended the company's tax record at a Tuesday Senate hearing where lawmakers said the maker of iPads, iPods and Mac computers kept billions of dollars in profits in Irish subsidiaries to avoid U.S. taxes. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTXZVDA Photo:

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εκρήξεις.

Καλεσμένος στην εκπομπή «60 Minutes» ήταν ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ. Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, ρωτήθηκε και για το ζήτημα της φοροαποφυγής που αφορά στους μεγαλύτερους διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς-μεταξύ των οποίων φυσικά και η Apple.

«Πρόκειται για έναν φορολογικό κώδικα που καταρτίστηκε κατά την βιομηχανική εποχή, όχι την ψηφιακή. Το πράγμα πάει προς τα πίσω και αυτό είναι φοβερό για την Αμερική. Θα έπρεπε να έχει υπάρξει μέριμνα χρόνια πριν. Είναι πολύ αργά για να γίνει τώρα κάτι τέτοιο», απάντησε ο Τιμ Κουκ στον δημοσιογράφο του CBS Τσάρλι Ρόουζ.

Στη συνέχεια, ο Τιμ Κουκ ισχυρίστηκε πως η Apple κατέβαλε σε φόρους περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρεία και ο δημοσιογράφος σημείωσε πως αυτό είναι δίκαιο, δεδομένου πως πρόκειται για την εταιρεία με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και τα υψηλότερα κέρδη από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό, ο Τιμ Κουκ αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ο λόγος που η Apple διαθέτει 181 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό είναι επειδή δεν επιθυμεί να φορολογηθεί με τον συντελεστή του 40% σε περίπτωση που τα επαναπατρίσει.

«Η Apple εμπλέκεται σε ένα εξελιγμένο σύστημα για την καταβολή ελάχιστων ή μηδενικών φόρων επί του ποσού των 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει στο εξωτερικό», διάβασε ο δημοσιογράφος μέσα από τις σημειώσεις του από την επιτροπή φοροαποφυγής της Γερουσίας.

Αυτή ήταν, μάλλον, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Τιμ Κουκ, ο οποίος απάντησε σε έντονο ύφος και εμφανώς εξοργισμένος: «Αυτές είναι πολιτικές αηδίες. Η Apple πληρώνει σε φόρους μέχρι και το τελευταίο δολάριο που οφείλει».