Όταν ο Ζούκερμπεργκ απέρριπτε τον ιδρυτή του WhatsApp για δουλειά

Όταν ο Ζούκερμπεργκ απέρριπτε τον ιδρυτή του WhatsApp για δουλειά

Τώρα του δίνει 19 δισ. δολάρια για να αγοράσει την εφαρμογή που έφτιαξε με τον Τζαν Κουμ.

Η ζωή είναι αλήθεια ότι παίζει περίεργα παιχνίδια. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι συμμετείχε και ένας εκ των ιδρυτών της εφαρμογής WhatsApp, ο Μπράιαν Άκτον, που είδε το Facebook χθες να ανακοινώνει ότι θα δώσει 19 δισ. δολάρια να εντάξει την startup του στο δυναμικό του.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άκτον ήρθε σε επαφή με τον κόσμο του Facebook. Το 2009, έχοντας προηγουμένως θητεία στη Yahoo!, αποφάσισε να δώσει το βιογραφικό του στο Facebook. Όμως η συνέντευξη δεν πήγε όπως περίμενε, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτηση του για εργασία. Ο ίδιος έγραφε τότε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Το Facebook με απέρριψε…ψάχνω την επόμενη περιπέτεια στη ζωή μου».

Η επόμενη περιπέτεια ήρθε γρήγορα και περιλαμβάνει την συνεργασία του με τον Τζαν Κουμ, έναν μετανάστη από την πολύπαθη Ουκρανία, του οποίου η εμπειρία ζωής στην πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν καθοριστική για να ιδρύσουν μαζί το WhatsApp, μια υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων, το 2009. Έτσι ο Άκτον, που γνώρισε την απόρριψη από το Facebook, είδε τον ιδρυτή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να στρώνει χρυσό στα πόδια του, επενδύοντας ένα τεράστιο ποσό.

Διαβάστε ακόμη: Οι άλλοι αριθμοί πίσω από την εξαγορά – μαμούθ

Γιατί το WhatsApp κέρδισε τα 19 δισ. δολάρια
Η ιδέα πίσω από το WhatsApp έχει τις ρίζες της στις αναμνήσεις του Κουμ από τη χώρα του, όπου τα τηλέφωνα ήταν «μπλοκαρισμένα» και οι συμμαθητές του «λογοκρίνονταν» για τις απόψεις τους, όπως αναφέρει ο Guardian. Σε μια συνέντευξη του αναφέρει: «Μεγάλωσα σε μια κοινωνία όπου ότι έκανες ήταν υπό παρακολούθηση και καταγράφονταν. Κανένας δεν είχε το δικαίωμα να σε περιορίζει, έτσι και εγώ κατέληξα στις ΗΠΑ , όπου έχετε δημοκρατία και ελευθερία λόγου. Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτή την κατάκτηση».

Η ηλεκτρονική εφαρμογή, που παρέχει στους πελάτες της τη δυνατότητα δωρεάν ανταλλαγής απεριορίστων γραπτών μηνυμάτων μέσω smartphones, διαθέτει πάνω από 450 εκατ. ενεργούς χρήστες, χωρίς να ξοδέψει ούτε σεντ για διαφήμιση! Από το σύνολο των χρηστών της, τα 320 εκατ. είναι καθημερινοί χρήστες , ποσοστό 70% δηλαδή, την ώρα που το αντίστοιχο στο Facebook είναι στο 62%. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυξάνει τους συνδρομητές της με ρυθμό υψηλότερο του ενός εκατ. ημερησίως και ότι ο αριθμός των συνολικών sms που στέλνουν κάθε μέρα οι συνδρομητές της πλησιάζει τον αριθμό των συνολικών μηνυμάτων που αποστέλλονται παγκοσμίως μέσω τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Διαβάστε επίσης: Τα επόμενα δέκα χρόνια του Facebook

Όλα αυτά τα στοιχεία, παρ’όλο που το WhatsApp δεν έχει πολλά έσοδα (99 δολάρια το χρόνο είναι η συνδρομή), οδήγησαν τον Ζούκερμπεργκ στο να επενδύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Και ακόμα και αν πολύ υποστηρίζουν ότι πιάστηκε κορόιδο ή οι αγορές κρίνουν ότι το τίμημα είναι πολύ υψηλό, το Facebook αποκτά μια σημαντική ευκαιρία να γίνει εταιρεία κορυφαία παγκοσμίως και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Άλλωστε είναι δεδομένο ότι ο Ζούκερμπεργκ δεν σκοπεύει να την πάθει όπως η Yahoo! το 2002, όταν είχε την ευκαιρία να εξαγοράσει τη Google για 5 δισ. δολάρια, αλλά δεν το έπραξε. Σήμερα η Google την έχει αφήσει χιλιόμετρα πίσω και η αξία της ξεπερνά τα 110 δισ. δολάρια…