ΟΤΕ: Στα 223,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

ΟΤΕ: Στα 223,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών σημείωσε ισχυρή απόδοση στην σταθερή τηλεφωνία, προσελκύοντας νέες ευρωζωνικές συνδέσεις. 

Αύξηση του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA, επιβράδυνση της μείωσης των εσόδων, μείωση καθαρού δανεισμού σε μόλις 1,2 φορές το ΕΒΙTDA και βελτιωμένες επιδόσεις στη σταθερή τηλεφωνία, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, για το Β’ τρίμηνο του 2013.

Καθαρά κέρδη 223,9 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το α΄ εξάμηνο του έτους, μειωμένα σε σχέση με τα 396,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Σε επίπεδο β΄ τριμήνου τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 57,2 εκατ. ευρώ έναντι 94,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 1,968 δισ. ευρώ, από τα 2,189 δισ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας κάμψη 10,1%, ενώ σε επίπεδο β΄ τριμήνου διαμορφώθηκε στα 1,002 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 8,6% που αντιστοιχεί στο μικρότερο ποσοστό μείωσης εσόδων των τελευταίων 4 τριμήνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 8,6% – το μικρότερο ποσοστό μείωσης εσόδων των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ, συνεχίστηκε η πίεση στον κύκλο εργασιών του Ομίλου, λόγω της έντονης επίδρασης των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας τόσο στις δραστηριότητες της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας. Στην κινητή τηλεφωνία, σχεδόν τα 2/3 της μείωσης των εσόδων, σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2012, οφείλονται στις μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής. Εξαιρουμένων των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής και της συνεισφοράς της Hellas Sat το Β’ τρίμηνο του 2012 (αποενοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2013), τα έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά σχεδόν 4% το τρίμηνο.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, πάντως, ο ΟΤΕ συνέχισε να προσελκύει ένα σημαντικό ποσοστό των καθαρών νέων ευρυζωνικών συνδέσεων κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η ισχυρή απόδοση της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας αποτυπώνεται στην αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA κατά 10,6% και την αύξηση του περιθωρίου σε 34,2% (άνοδος 570 μονάδων βάσης σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους).

Μιχάλης Τσαμάζ: O άνθρωπος των ειδικών αποστολών 

Αναλυτικότερα για το β΄ τρίμηνο του 2013 ο ΟΤΕ εμφανίζει:

– Αύξηση του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA Ομίλου στο 35,1%

– Μείωση του κόστους μισθοδοσίας στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας κατά 18%

– Μείωση των συνολικών λειτουργικών εξόδων κατά 10,2% (εξαιρουμένων αποσβέσεων και προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης)

– Ελάττωση του ρυθμού μείωσης εσόδων του Ομίλου

– Ταμειακές ροές αυξημένες κατά 20% το πρώτο μισό του 2013

– Μείωση τρέχοντος καθαρού δανεισμού σε επίπεδα 1,2 φορές EBITDA

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε υπερήφανοι για τα εξαιρετικά ανθεκτικά αποτελέσματα που καταγράψαμε το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Παρά τη μείωση των τελών διασύνδεσης, τον έντονο ανταγωνισμό στην ευρυζωνικότητα και την κινητή, τις συνεχιζόμενες πιέσεις από το οικονομικό περιβάλλον και τις πάγιες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των προγραμμάτων μας από το Ρυθμιστή τα έσοδά μας μειώθηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς ενώ η λειτουργική μας κερδοφορία ενισχύθηκε. Η ανάκαμψη της σταθερής στην Ελλάδα συνεχίζεται με επιτυχία, με απόδειξη τη σημαντική ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA καθώς υλοποιούνται με επιτυχία οι πρωτοβουλίες μας μείωσης κόστους».

Ο CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, σε πρώτο πρόσωπο, αποκλειστικά στο FortuneGreece.com

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Globul και τις πρόσφατες ενέργειες που ολοκληρώνουν το πλάνο αναχρηματοδότησης του δανεισμού του Ομίλου, είμαστε στην καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών και μπορούμε, ακόμη πιο αποτελεσματικά, να εστιάσουμε στις δραστηριότητές μας και να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας».

Διαβάστε ακόμη: Deutsche Telecom: Αύξηση στα κέρδη της, χαμηλότερη όμως των εκτιμήσεων