Ουκρανία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το σημείο της συντριβής

Ουκρανία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το σημείο της συντριβής

Κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν τα λεπτά που ακολούθησαν μετά την πτώση του Boeing 777.

Πρώτα ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη που έκανε τα κτίρια να τρέμουν, μετά άρχισε να βρέχει πτώματα στο χωριό Γκράμποβε της ανατολικής Ουκρανίας.

Μία από τις σορούς πέρασε από τη σκεπή του σπιτιού της Ιρίνα Τιπούνοβα, λίγο αφού το αεροσκάφος των Malaysia Airlines εξερράγη. «Ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και στη συνέχεια όλα άρχισαν να τρέμουν. Μετά αντικείμενα άρχισαν να πέφτουν από τον ουρανό», δήλωσε η 65χρονη συνταξιούχος.

«Μετά άκουσα ένα βουητό και προσγειώθηκε στην κουζίνα», είπε, δείχνοντας την τρύπα που έκανε η σορός μιας γυναίκας όταν πέρασε από την οροφή της κουζίνας του σπιτιού της.

Το γυμνό σώμα της γυναίκας εξακολουθεί να κείτεται στο εσωτερικό του σπιτιού της Τιπούνοβα, δίπλα σε ένα κρεβάτι. Εμφανώς σοκαρισμένη, η συνταξιούχος σχολίασε: «Η σορός είναι ακόμη εδώ γιατί μου είπαν να περιμένω να έρθουν να την πάρουν οι ειδικοί».

Περίπου 100 μέτρα μακριά από το σπίτι της Τιπούνοβα, δεκάδες ακόμη σοροί κείτονται σε χωράφια με σιτάρι, στο σημείο όπου κατέπεσε το Boeing 777 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 298 επιβαίνοντες.

Μια άλλη κάτοικος, περίπου 20 ετών που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά της, δήλωσε ότι έτρεξε έξω από το σπίτι της όταν άκουσε το αεροπλάνο να εκρήγνυται. «Άνοιξα την πόρτα και είδα ανθρώπους να πέφτουν. Ένας έπεσε στο περιβόλι μου», είπε.

Από τον ουρανό δεν έπεσαν μόνο πτώματα. Κομμάτια μετάλλου, αποσκευές και άλλα συντρίμμια έπεσαν στο έδαφος σε αυτή την περιοχή περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Το μπροστινό τμήμα του αεροπλάνου έπεσε σε ένα χωράφι με ηλιοτρόπια, περίπου ένα χιλιόμετρο από το σπίτι της Τιπούνοβα. Συντρίμμια, πτώματα και ανθρώπινα μέλη είναι διασκορπισμένα σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.

 

Οι διασώστες δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει τις περισσότερες σορούς, η πλειονότητα των οποίων είναι σχεδόν ανέπαφες, όμως άλλες είναι ακρωτηριασμένες. Κάποιες έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο, ενώ άλλες παραμένουν εκεί όπου έπεσαν.

Μεταξύ των νεκρών είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, ανάμεσά τους και ένα δεκάχρονο αγόρι η σορός του οποίου κείτεται δίπλα στο πιλοτήριο σκεπασμένη με ένα πλαστικό σεντόνι.

Η περιοχή παραμένει χαοτική σχεδόν 24 ώρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους. Οι διασώστες, που χθες ήταν ακόμη λίγοι, έχουν αυξηθεί σημαντικά σήμερα και έχουν στήσει δύο σκηνές τις οποίες χρησιμοποιούν ως βάση.

Δημοσιογράφοι και κάτοικοι περπατούν ανεμπόδιστοι μέσα από τις στάχτες και τα απανθρακωμένα συντρίμμια. Αυτονομιστές αντάρτες με στρατιωτικές στολές παρακολουθούν τις εργασίες των διασωστών.

Παρόλα αυτά ο συνεχής ήχος των πυρών και των οβίδων στο βάθος υπενθυμίζει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού συνεχίζονται.

Ποιο ήταν το σχέδιο πτήσης του Boeing
Οι πιλότοι του αεροσκάφους της Malaysia Airlines είχαν υποβάλλει ένα σχέδιο πτήσης με το οποίο ζητούσαν να πετάξουν στα 35.000 πόδια (10.674 μέτρα) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αλλά η ουκρανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας τους έδωσε οδηγία να πετάξουν στα 33.000 πόδια (10.065 μέτρα) μόλις εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι πιλότοι του αεροσκάφους που εκτελούσαν την MH17 υπέβαλαν «σχέδιο πτήσης με το οποίο ζητούσαν να πετάξουν στα 35.000 πόδια στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Αυτό βρίσκεται κοντά στο ‘βέλτιστο’ ύψος», διευκρινίζουν οι Μαλαισιανές Αερογραμμές στην ανακοίνωσή τους.

«Ωστόσο το ύψος ενός αεροπλάνου εν πτήσει καθορίζεται από την υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος. Μόλις εισήλθε στον ουκρανικό εναέριο χώρο, η MH17 έλαβε οδηγία από την ουκρανική υπηρεσία εναέριου ελέγχου να πετάξει στα 33.000 πόδια», προσθέτουν.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το «βιβλίο συντήρησης» του αεροπλάνου της ήταν «εντάξει» και ότι το Μπόινγκ «λειτουργούσε φυσιολογικά» προτού σημειωθεί η αεροπορική τραγωδία, ενώ πρόσθεσε ότι θα καταβάλει στις οικογένειες των θυμάτων 5.000 ευρώ για να καλύψουν τα πρώτα έξοδά τους.

«Ο τελευταίος τεχνικός έλεγχος είχε γίνει την 11η Ιουλίου και αυτό το αεροπλάνο (. . .) είχε ένα βιβλίο συντήρησης που ήταν εντάξει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Σίπολ ο αντιπρόεδρος των Μαλαισιανών Αερογραμμών για την Ευρώπη Χουμπ Χόρτερ.

«Το αεροπλάνο είχε κατασκευαστεί το 1997 και πετούσε για 17 χρόνια (…) όλα τα συστήματα επικοινωνίας του αεροπλάνου λειτουργούσαν», σημείωσε ο ίδιος.

Η επαφή με το αεροπλάνο χάθηκε χθες στις 14:15 ώρα Γκρίνουιτς. (17:15 ώρα Ελλάδος).

Η Malaysia Airlines σκοπεύει να αναλάβει την μεταφορά των οικογενειών των θυμάτων στον τόπο που κατέπεσε το αεροπλάνο της στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος. «Εργαζόμαστε για να δούμε αν αυτό είναι εφικτό», σημείωσε.

Ο Χόρτερ πρόσθεσε επίσης ότι η αεροπορική εταιρεία θα εκδώσει επιταγές πληρωμής ύψους 5.000 ευρώ ανά επιβάτη για να καλύψει τα αρχικά έξοδα των συγγενών των θυμάτων οι οποίοι περιμένουν για να μάθουν περισσότερα νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε ένα ξενοδοχείο στο Άμστερνταμ.

Παράλληλα οι Μαλαισιανές Αερογραμμές ανακοίνωσαν σήμερα ότι άγνωστη παραμένει η ταυτότητα τεσσάρων επιβατών της μοιραίας πτήσης MH17, ενώ έχουν διευκρινιστεί οι εθνικότητες όλων των υπολοίπων.

Ο Χόρτερ διευκρίνισε ότι στην μοιραία πτήση επέβαιναν 189 Ολλανδοί, 29 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, 1 Καναδός και 1 Νεοζηλανδός, όπως και 4 ακόμη πρόσωπα οι εθνικότητες των οποίων δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

«Βρισκόμαστε στην διαδικασία επαλήθευσης των στοιχείων των υπολοίπων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστεί μια με δυο ώρες».

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη για τους λόγους που οδήγησαν στο να πετάξει το αεροπλάνο πάνω από αυτήν την ζώνη ο Χόρτερ απάντησε ότι το δρομολόγιο αυτό πάνω από την ανατολική Ουκρανία θεωρείτο μέχρι εκείνη την στιγμή ασφαλές. «Πολλές αεροπορικές εταιρείες το χρησιμοποιούσαν, το τραγικό αυτό περιστατικό θα μπορούσε να έχει συμβεί σε οποιαδήποτε», υπογράμμισε.

Η Malaysian Airlines υπογράμμισε εξάλλου στην ανακοίνωσή της ότι το Boeing 777 που εκτελούσε την μοιραία πτήση δεν πέταξε πάνω από την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει τον Απρίλιο ως επικίνδυνη ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

«Ποτέ η πτήση ΜΗ17 δεν πέταξε ή δεν ζήτησε να πετάξει σε αυτήν την περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «καθ’ όλη την διάρκειά της, η πτήση ΜΗ17 βρισκόταν σε εγκεκριμένο από τον ΔΟΠΑ εναέριο χώρο».

 

ΟΗΕ: Πλήρης και ανεξάρτητη διεθνής έρευνα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την διεξαγωγή μιας «πλήρους, λεπτομερούς και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας» για την πτώση χθες αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία από την οποία έχασαν την ζωή τους 298 άνθρωποι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης σε ομόφωνη διακήρυξή του «την ανάγκη» που υπάρχει «όλες οι πλευρές να επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση στον τόπο που κατέπεσε το αεροπλάνο στους ερευνητές».

Την ίδια ώρα ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) διέψευσε σήμερα ότι έκλεισε έναν αεροδιάδρομο πάνω από την ανατολική Ουκρανία μετά την τραγωδία με το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών, σημειώνοντας ότι δεν έχει την δικαιοδοσία να το κάνει.

Νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας είχε δηλώσει ότι ο οργανισμός αυτός, ο οποίος εδρεύει στο Μόντρεαλ, είχε κλείσει τον αεροδιάδρομο μετά την τραγωδία.

«Ο ΔΟΠΑ δεν ανοίγει ή κλείνει αεροδιαδρόμους. Δεν έχουμε την επιχειρησιακή δικαιοδοσία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΠΑ Άντονι Φίλμπιν τηλεφωνικώς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Eκεχειρία στην Ουκρανία ζητά ο Πούτιν μετά τη συντριβή του Boeing

Μέρκελ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα για τη συντριβή του αεροπλάνου

Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους

Αμερικανοί Αξιωματούχοι: To Μπόινγκ καταρρίφθηκε από πύραυλο!

Εκατέρωθεν κατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για κατάρριψη του Boeing