Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους

Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην Ουκρανία είναι πάνω από 300 άνθρωποι.

Αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία συνετρίβη ενώ πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη συντριβή του αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία είναι πάνω από 300 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 23 υπηκόων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δήλωσε σήμερα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας . «Πάνω από 300 αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. . . είναι γνωστό ότι 23 αμερικανοί πολίτες» είναι ανάμεσα στα θύματα, ανέφερε ο Ζόριαν Σκίριακ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Νωρίτερα, η αεροπορική εταιρεία της Μαλαισίας στην οποία ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος έχει ανακοινώσει ότι στο Μπόινγκ 777 επέβαιναν 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

Το πλήρωμα του Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines δεν είχε αναφέρει ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, πριν από τη συντριβή του στην περιοχή του Ντονέτσκ, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Ντμίτρο Μπαμπεϊτσούκ.

«Η πτήση πάνω από το ουκρανικό έδαφος έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πλήρωμα δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα» μέχρι τη στιγμή που το αεροπλάνο χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ, είπε ο Μπαμπεϊτσούκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.

«Εγώ έριξα το μαλαισιανό Boeing»
Λίγη ώρα μετά την πτώση του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών κοντά στην ανατολική Ουκρανία, ο αυτοανακηρυχθείς υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ιγκόρ Γκίρκιν, ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους που παρέσυρε στο θάνατο 295 επιβαίνοντες. Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, γνωστός με το όνομα Στρέλκοφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kyiv Post δε δίστασε να αναρτήσει το προσωπικό του προφίλ σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης: «Το αεροπλάνο έπεσε κάπου κοντά στο Τόρεζ, στην περιοχή του Ντόνετσκ. Σας προειδοποιήσαμε, μην πετάτε στον ουρανό μας».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα η ανάρτηση του αυτονομιστή πραγματοποιήθηκε στις 16.32 (τοπική ώρα), πριν το αεροσκάφος ανακοινωθεί ότι κατέπεσε.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το «μαύρο κουτί», τον καταγραφέα των δεδομένων της πτήσης του αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines . Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Ένας από τους διοικητές των φιλορώσων αυτονομιστών υποστήριξε σήμερα μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι οι αντάρτες κατέρριψαν άλλο ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος An-26, περίπου την ίδια ώρα και στην ίδια περιοχή όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, στην ανατολική Ουκρανία.

Συλλυπητήρια από Πούτιν και Ομπάμα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα «βαθιά του συλλυπητήρια» στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ για τη συντριβή ενός επιβατικού αεροπλάνου της Malaysia Airlines στην Ουκρανία.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ για τη συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της Μαλαισίας στο έδαφος της Ουκρανίας, που προκάλεσε πολυάριθμα θύματα» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας να μεταφέρει τη βαθύτατη συμπάθεια και συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων», προστέθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

H κυβέρνηση της Ρωσίας ζήτησε την άδεια από την ουκρανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είναι μια «φοβερή τραγωδία» και ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη για να συμβάλουν να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.
Ο Ομπάμα είπε ότι αξιωματούχοι ερευνούν εάν Αμερικανοί πολίτες επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας βαρόνη Κάθριν Άστον ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και όλα τα μέρη να «μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της τραγικής συντριβής στην ουκρανική επικράτεια της πτήσης των Malaysia Airlines από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ και την απώλεια τόσων πολλών ζωών», ανάφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον.

«Οι συνθήκες (της συντριβής του αεροσκάφους) πρέπει να εξακριβωθούν χωρίς καθυστέρηση και η διεθνής έρευνα πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία», προσέθεσε η Άστον.

Οι μεγάλες αεροπορικές αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας Lufthansa AG ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αεροσκάφη της στο εξής θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysian Airlines.

«Η Lufthansa αποφάσισε ότι τα αεροσκάφη της θα αποφεύγουν, τηρώντας μεγάλη απόσταση από αυτόν, τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας», κάτυι που θα ισχύσει «άμεσα», ανέφερε μία εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, που θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις πτήσεις από τα αεροδρόμια του Κιέβου και της Οδησσού προς το παρόν, προσέθεσε η ίδια.

Στην Τουρκία, η Turkish Airlines ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρακάμπτει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

«Μετά το δυστύχημα αποφασίσαμε να αποφεύγουμε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας», επισήμανε ένας εκπρόσωπος των τουρκικών αερογραμμών.

Στη Ρωσία, ένας αξιωματούχος της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν θα πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την Ουκρανία, μετά τη συντριβή του Μπόινγκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η βρετανική British Airways δηλώνει ότι επανεξετάζει την πραγματοποίηση των πτήσεων προς το Κίεβο.

Πηγή φωτό: Reuters

Δείτε περισσότερες εικόνες και βίντεο εδώ

Διαβάστε ακόμη: 

H συντριβή του Boeing 777 «παρέσυρε» τα χρηματιστήρια

Εκατέρωθεν κατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για κατάρριψη του Boeing