Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα για τη συντριβή του αεροπλάνου

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα για τη συντριβή του αεροπλάνου

Αμερικάνοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το Μπόινγκ κατερρίφθη από πύραυλο - Εκκλήσεις για έρευνα χωρίς εμπόδια.

Η συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου με 298 επιβαίνοντες σε μια περιοχή στην οποία μαίνεται ο ουκρανικός εμφύλιος πόλεμος, προκαλεί οδύνη στη διεθνή κοινότητα, με την Ουάσινγκτον να ζητάει τη διεξαγωγή έρευνας «χωρίς εμπόδια», ενώ Αμερικανοί εμπειρογνώμονες προκρίνουν το σενάριο του πλήγματος από πύραυλο.

Συνολικά 298 άνθρωποι, ανάμεσά τους 154 Ολλανδοί, επέβαιναν στο μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ και συνετρίβη χθες στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής θυγατρικής της αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν «283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος», δήλωσε ο Χουμπ Χόρτερ, ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής θυγατρικής της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο διεθνές αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ. Ο Χόρτερ έδωσε έναν κατάλογο με τις εθνικότητες των επιβατών, διευκρίνισε όμως ότι η εθνικότητα περίπου 50 εξ αυτών δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

Ο ίδιος εξήγησε ότι έχει επαληθευτεί πως στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 23 Μαλαίσιοι, 11 Ινδονήσιοι, 6 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και 1 Καναδός.

Διαβάστε επίσης: Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους

Διάσπαρτα τα συντρίμμια του αεροσκάφους
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση γύρω από τη συντριβή.

«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», είπε.

Το ένα φτερό του αεροσκάφους βρέθηκε σε ένα σημείο της περιοχής και κομμάτι της ουράς σε άλλο, ενώ τα κόκκινα και μπλε χρώματα του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines ήταν ευδιάκριτα. Κομμάτια μετάλλου και τμήματα της ατράκτου βρίσκονταν διεσπαρμένα στο έδαφος, ενώ τα καθίσματα ήταν πλέον άδεια. Ορισμένα από τα θύματα κείτονταν στο έδαφος με τα ρούχα τους να έχουν καταστραφεί και τα άκρα τους να έχουν πάρει αλλόκοτες γωνίες, ανέφεραν μέλη των σωστικών συνεργείων. Τα σώματα ορισμένων θυμάτων είχαν διατηρηθεί ανέπαφα, ενώ άλλων είχαν διαμελιστεί.

Δείτε  φωτογραφίες και βίντεο εδώ

Ομπάμα: Έρευνα τώρα χωρίς εμπόδια
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα «γρήγορα» και «χωρίς εμπόδια» στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου είχε 154 πολίτες της μέσα στο μοιραίο αεροπλάνο. Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμοι να παράσχει «άμεση βοήθεια υπέρ μιας διεθνούς έρευνας γρήγορης, πλήρους, αξιόπιστης και χωρίς εμπόδια» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους προφανώς δεν ήταν «ατύχημα» και ότι το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε σχεδόν 300 επιβάτες και πλήρωμα, «εξερράγη στους αιθέρες». Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του ότι είναι πιθανό στο αεροσκάφος να επέβαιναν Αμερικανοί πολίτες και είπε ότι η εξακρίβωση αυτού του ενδεχομένου αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους ως ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

«Βλέπουν» χτύπημα με πύραυλο
Εμπειρογνώμονες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν πως το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, η προέλευση του οποίου παραμένει εντούτοις ακόμη αβέβαιη.

Σε επίθεση με πύραυλο εδάφους-αέρος εικάζει αξιωματούχος των ΗΠΑ ότι οφείλεται η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας το απόγευμα της Πέμπτης. Από τη συντριβή σκοτώθηκαν συνολικά 298 άνθρωποι – 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές από ποια περιοχή εκτοξεύτηκε ο πύραυλος, ενώ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Διαβάστε σχετικά: Αμερικανοί Αξιωματούχοι: To Μπόινγκ καταρρίφθηκε από πύραυλο!

Πούτιν: Yπεύθυνη η Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους, υποστηρίζοντας ότι η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν το Κίεβο δεν είχε αρχίσει εκ νέου στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών.

«Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν υπήρχε σταθερότητα στην περιοχή, ή αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν ξεκινήσει εκ νέου», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε. «Το συμβάν αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές υποσχέθηκαν να εξασφαλίσουν στους εργάτες των σωστικών συνεργείων και τους ερευνητές ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής. Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με απεσταλμένους από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον ΟΑΣΕ, ανταρτικές οργανώσεις στο Ντονέτσκ συμφώνησαν να αποκλείσουν το σημείο της συντριβής και να επιτρέψουν στις αρχές να ετοιμαστούν για την περισυλλογή των θυμάτων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια» και επέρριψε τις ευθύνες σε «τρομοκράτες» -φιλορώσους αυτονομιστές- εικάζοντας ότι αυτοί εκτόξευσαν πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου SA-11 προς το αεροσκάφος, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη στην πόλη Σαχτιόρσκ τη ανατολικής Ουκρανίας.

«Η σημερινή τραγωδία έδειξε για μια ακόμη φορά ότι η τρομοκρατία δεν περιορίζεται σε μία τοποθεσία, αλλά αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Και η επιθετικότητα από το εξωτερικό εναντίον της Ουκρανίας δεν αποτελεί μόνο δικό μας πρόβλημα, αλλά απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη και την παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόργκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: 

Εκατέρωθεν κατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για κατάρριψη του Boeing